386 пилоти от 62 нации се състезаваха в 23-ото издание на Rotax МАХ Challenge Grand Finals

386 пилоти от 62 нации се състезаваха в 23-ото издание на Rotax МАХ Challenge Grand Finals

От 3 до 9 декември на пистата Сахир бе проведено 23-ото издание на Rotax МАХ Challenge Grand Finals (RМCGF). За втори път на тази прекрасна и предизвикателна  писта в Кралство Бахрейн, 386 от най-добрите пилоти от националните и международни RМС шампионати и състезателни събития от 62 нации се състезаваха в продължение на една седмица за победата и съответно титлата на шампиона на RМС Grand Finals 2023! Уникално събитие по своя мащаб и ненадминат по организация и брой участници.

Тази година с българска квота, в клас MiniМах участва Стефан Стефановски, (шампион в националния шампионат за 2023 г. на БФК-НКС). Той е от Северна Македония и е пилот на спортен клуб АКК STEFANOVSKI. Той трябваше да се справи с шасито, което бе ново за него, освен това голямо предизвикателство  бе да опознае и пистата за толкова кратко време.

Той упорито следваше наставленията на своя баща Деян Стефановски, който е негов треньор и механик, и положените усилия дадоха резултат. В първите два дни на седмицата преминаха свободните тренировки – общо 5 за всички участници, като Стефан успя да достигне 13-та позиция в своята група.

В това време механика и пилота имаха добра комуникация , за да се постигнат най-добрите настройки на техниката и Стефановски да може да достигне най-добра скорост. В сряда на квалификациите положените усилия дадоха резултат. Пилотът показа добра заложби и висока скорост, които го класираха 16-ти в неговата група. Старт от средна позиция на стартовата решетка бе добро начало за предстоящите хийтове в четвъртък и петък. Хийтовете се оказаха предизвикателство за младия пилот. Той записа като най-добро класиране 13-о място в групата и едно отпадане, което бе фатално.

Същият лош късмет продължи и в петък на полуфиналите. Стефко бе изблъскан извън трасето, това го отпрати на по-задна позиция и не успя да събере достатъчно точки, за да се класира за финалите. Въпреки всичко, пилотът положи всички усилия и не се отказа до последния старт да се бори за успеха. Трябва да отбележим, че в това състезание участва и бившият пилот от Формула 1 Рубенс Баричело, който също след удар отпадна от състезанието.

В клас MicroМах, от квотата на Швейцария за първа година участва и българският пилот Александър Христов. В тази категория участие взеха общо 36 пилоти, които караха в този формат до финала. Младият състезател не успя да се адаптира към условията на пистата и отпадна 4 обиколки преди края на финалното състезание в събота.

В клас Junior  Мах талантливата българска състезателка Ивон Симеонова, която е шампион в Rotax Junior в първенството на Австрия, положи всички усилия за добро класиране. Неин механик отново беше хърватинът Сандро. Но на квалификациите шансът не беше на нейна страна. Тя излезе извън очертанията на трасето и най-добрите й 3 постижения бяха анулирани.

Независимо от това, тя се бореше смело в хийтовете и изпреварваше конкурентите си, като финишираше с по няколко позиции напред от стартова й позиция. Две наказания за хлътнал спойлер обаче я върнаха назад. В полуфинала тя завърши 24-а и за голямо съжаление малко на брой точки не достигнаха на красивата българка от Велико Търново да достигне до финала.

Седмицата в Бахрейн беше пълна с емоции и напрежение, победителите се прибраха с трофеи, но за всички останаха спомените от приятните мигове, прекарани заедно със стари и  нови приятели от цял свят. През 2024 г. Световните финали ще се проведат в Сарно, Италия, когато ще бъдат отпразнувани 25 години RМCGF.