41 пилоти караха на Купа Найден Петров, ето кои са победителите

41 пилоти караха на Купа Найден Петров, ето кои са победителите

Днес на пистата Пауталия в Кюстендил се състоя първото издание на Купа Найден Петров. Състезанието бе организирано в памет на нашия приятел и колега Найден, дал много за картинг спорта през последните 10 години.

При отлична организация и иновативни елементи, сред които откриването на състезанието с присъствието на всички състезателни машини, 34 картинг пилоти в 5 различни категории и още 7 състезатели от Super Moto се бориха за призовите места.

В кралския клас KZ Open победител стана Станислав Атанасов. Това му беше първо състезание у нас за тази година. Но въпреки това той показа добра кондиция и спечели и 3-те състезателни манша днес.

Първите трима в клас KZ

Въпреки че в повечето от тях той не направи най-добрите стартове, Атанасов успяваше да запази лидерството от вътрешната страна в първия завой. И след това постепенно се откъсваше напред. Втори и в 3-те състезания завърши Цветан Делчев, който съответно зае тази позиция и в общото класиране.

Трети се класира Патрицио Бордигони. За италианеца това беше първо състезание в класа, като той се представи доста прилично като завърши на 3-а позиция в 2 от 3-те манша. Топ 5 допълниха Петър Делчев и Косю Йорданов, като за последния това беше първо каране за годината.

Призьорите в No Gear Open

В клас No Gear Open се получи интересна битка за победата между Слави Минков и Томи Хаджийски. В крайна сметка Минков надделя, като спечели и 3-те манша днес, а Томи завършваше на 2-а позиция.

Местата на подиума допълни Илия Димитров, следван от Йосиф Тошков и Габи Пецов. Последният отново нямаше късмет, като в последния манш отпадна след повреда и изпусна мястото на почетната стълбичка. Все пак той получи специална награда от организаторите.

Най-бързите в клас Senior

Пилотите от класовете Rotax Senior и Rotax Junior караха в обединена група. Убедителен победител в Senior стана Люсиян Савов с 3 успеха в 3-те състезания, без да допусне някой да го доближи.

Много оспорвана бе борбата за 2-ото място, която водеха Калоян Генов и Виктор Върбанов. В първата надпревара надделя Върбанов, но във втората и третата 2-и завърши Генов, което му осигури и тази позиция в общото класиране. На 4-о място завърши каращият за първи път в официално състезание Нино Янакиев, следван от Александра Вътева.

Подиумът в Junior

В клас Junior като цяло най-бърз беше Васил Апостолоски, който спечели първото и 3-ото състезание, като в тях бе 2-и и в общото класиране в групата зад Савов. Във второто обаче поради технически проблем не завърши и остана 3-и в общото класиране за Junior.

От това се възползва Снежана Илиева, която записа първа победа в този клас в официално състезание. Нейният баща Цветан Илиев се бе записал за участие в KZ, но в крайна сметка не кара. Втори се класира Никола Георгиев във второто си състезание в тази категория.

Подиумът в клас Mini

В клас Mini убедителен успех записа Любослав Руйков с победи и в 3-те състезания днес, в които води от старта до финала. И в 3-те след него се нареди Христо Младенов, а 3-ти завършваше Стефан Стефановски от Северна Македония.

Четвърти остана Калоян Гьошев, на който липсваше скорост през уикенда, следван от Радослав Воденичаров, който вече се възстанови напълно от контузията си.

Призьорите в Micromax

Пилотите в и Mini BG и Micromax също караха заедно в една група. Победителка в 3-те манша в общото класиране и съответно за Micromax стана Венцислава Ганчева. Тя поведе след старта в полуфинала, а след това стана първа във финала и суперфинала. Втори във всички надпревари остана Макс Даниел Костов, който бе най-бърз в квалификацията. Трета се класира друга дама – Никол Димитрова.

За Mini BG първи стана Давид Боянов (който завършваше 3-и в общото класиране на Mini BG-Micromax). Калоян Балабанов зае 2-ото място, следван от друга дама – Мартина Димова.

Почетната стълбичка в Mini BG

Освен картинг състезанията, имаше и два манша с машини от Super Moto. Там победител в общото класиране стана Красен Кънчев, следван от Димитър Тотев и Антонио Тодоров.

Всички резултати от уикенда можете да видите на: https://www.speedhive.com/Events/1992421

Следващия уикенд също в Кюстендил на Пауталия ще се проведе 3-ият кръг от шампионата на БФК-НКС.