Активни тестове и напрежение в Кюстендил

Активни тестове и напрежение в Кюстендил

Активни тестове, но и напрежение между част от пилотите и екипите белязаха тестовете през изминалия уикенд в Кюстендил. На пистата Пауталия се бяха събрали доста пилоти, които се подготвят за старта на сезона, до който остават по-малко от 2 седмици. Те караха в обратна посока на трасето.

Конфликтът беше в клас Mini. Там екипът на Алекс Дешков се оплака от това, че Лео Райчев в петък и събота на няколко пъти е ударил Алекс отзад. В резултат пилотът от Велико Търново е получил контузия на врата, а по шасито е имало сериозни повреди. Майката на Алекс – Даниела, заяви, че е в много разочарована от случилото се, заради което Дешков не взе участие в тестовете в неделя.

Картингът на Алекс Дешков

В отговор бащата на Лео – Мартин Райчев, заяви, че според него Дешков нарочно е натискал рязко спирачки пред Райчев или е карал с много ниска скорост и това е довело до няколкото удара между двамата пилоти. Освен това според Мартин, механикът на Дешков – Станислав Каваримов е обиждал Лео и дори е хвърлил от предпазните гуми по него в движение, което е провокирало бащата да потърси физическа саморазправа с Каваримов.

В Mini тестове правиха още Христо Младенов и Слави Минков.

В кралския клас KZ на пистата бяха Радослав Кобуров, Искрин Арабаджиев, Александър Гълъбов – Санде и Любомир Гърков и Георги Дончев. Гърков кара за първи път след контузията на менискуса, която получи на тренировка в началото на месеца. Пловдивчанинът направи 2 излизания, като работеше по спирачките, с които от доста време има проблеми. Сега подобрение имаше, но според баща му Димитър постигнатото бе далеч от желаното. Дончев, който се състезава в Carrera Cup Германия, кара, за да поддържа добра кондиция.

Радослав Кобуров, снимка: Христо Георгиев

От екипа на Гърков заявиха още, че пожелават успех на всички пилоти на прага на старта на новия сезон, като призоваха за спазване на правилата и коректно отношение на пистата и извън нея. Кобуров с неговия механик Георги Пенков изпробваха различни оси и останаха доволни от резултатите.

Отново на пистата беше Никола Цолов. Изглежда това ще му бъде последната тренировка в България. Предстои му пътуване и подготовка за участие в европейските и световни серии. Цолов остана доволен от това, че можеше да покара в обратна посока, като се видя и с Никола Досев, с който започнаха заедно да карат картинг през 2016 г. Досев сега се състезава с мотори.

Досев и Никола Цолов

В клас Rotax Senior на линия беше германецът Петер Мюлер, който направи добри изпитания. В същия клас тестове правиха Мартин Вълчанов и Мартин Беков. Последният осната много доволен от двата дни тестове, като той изпробва различни настройки.

В Rotax Junior в събота и неделя в Кюстендил обиколки въртеше Люсиян Савов, а в същата категория участие взеха Калоян Генов и Юлиян Димитров, като последният обаче прекрати тестовете си по-рано след излитане на първия завой.

В Mini BG Любослав Руйков отново кара активно, като прави изпитания и на мокро, когато над трасето валеше дъжд. Той тренира много стартове и изпреварвания. В събота тестове направи и Виктор Тодоров. Това беше първо каране за него в тази посока на пистата. С напредването на деня времената му се подобряваха и следобеда започна да показва много добра скорост. Предстоят му дни на индивидуални тренировки за първия кръг на 4-5 юли.