Алекс Дешков започна повторното си участие в Академията на ФИА

Алекс Дешков започна повторното си участие в Академията на ФИА

Алекс Дешков започна повторното си участие в Академията на ФИА. Българският пилот взе участие в първия кръг от шампионата, който се проведе миналия уикенд в Тринец, Чехия.

Пистата в Тринец е доста трудна. Има всичко – изкачвания и спускания, много завои, шикани, скокове. Целия четвъртък беше дъждовен и Алекс се движеше между 4-та е 8-ма позиция. В петък вече изсъхна и разликите във времената между пилотите станаха в стотни и хилядни.

Все пак той се движеше добре, имайки предвид, че не беше особено доволен от работата на мотора. Чак в неделя сутринта, след рутинната проверка , се разбра, че през цялото време горивната помпа не е работила добре. За съжаление квалификацията отново не се получи и влизайки в трафик той даде с 3 десети по-лошо време от това на тренировките, а и нямаше късмет с групата и попадна в по-бързата.

На хийтовете тръгваше 15-ти. И тук, както и предишни пъти на състезания на Академията, големият проблем се оказаха стартовете. Във всеки хийт някой от пилотите в задните редици бе с неправилна преценка за скоростта и удряше цялата колона. Затова наказания за хлътнал спойлер имаха по 10-12 пилота. Алекс, за лош късмет, се оказваше все в тази колона и нямаше особена възможност за напредък на квалификационните хийтове.

В неделя на последния хийт на старта той изостана 20-ти заради забавяне на цялата колона. Започна бързо да си проправя път напред и при двойно изпреварване, след лек контакт с представителка на Словакия, която за момент изгуби управление и влезе в траекторията на пилотът зад нея, се стигна до тяхното отпадане. За този инцидент Дешков беше дисквалифициран, което според неговия екип и не само, беше твърде сурово наказание. Това му коства финала и две точки от лиценза.

Алекс няма да участва в следващия кръг в Родби, Дания, защото точно на тези дати има НВО за прием след 7-ми клас. Ще се състезава отново в края на юли в третия кръг на шампионата, който ще се проведе на пистата в Кремона, Италия.