Арабаджиев: Сезонът в KZ2 не беше слаб

Арабаджиев: Сезонът в KZ2 не беше слаб

Шампионът във висшия клас на картинга у нас KZ2 – Владимир Арабаджиев сподели мнението си за изминалия сезон през 2015 г. Владо спечели титлата убедително, но отбеляза сериозната конкуренция и младите пилоти, които са влезли в най-високото ниво на картинга у нас. Той сподели и какви са бъдещите му планове като пилот, както и какво трябва да притежават младите пилот в България, за да успеят.

Владо, какво ти направи най-силно впечатление през 2015 г. в картинг спорта у нас?

– Това, което ми направи впечатление в нашия клас, че имаше доста участници тази година спрямо предходни сезони. Има много млади момчета, които навлязоха от по-ниските категории в KZ2.

 – Как оценяваш годината в картинга и моторспорта и нас като цяло. Преобладава мнение, че сезонът е бил доста слаб заради малкото състезания и пилоти?

– Не мога да кажа, че е била слаба специално в нашия клас. Но специално за моторспорта със сигурност това, че нещата не са толкова цветущи оказва влияние и се вижда отлив като цяло. Но в нашата категория имаше 16 участника, което за последно си спомням да е било 2005-2006 г.

– Планираш ли за 2016 г. някакво международно участие. Какви са ти плановете?

За мен 2010 г. беше последната, в която участва в състезание навън в чужбина. Тогава карах в GP2 сериите и имах тестове във Формула 1 с отбора на Катерам. След това преценихме, че времето напредва и няма никакъв смисъл да продължавам. Много трудно мога като пилот от България да пробие навън. Затова ще продължа да се състезавам у нас с картинг.

 – Видя младите момчета, които вървят по твоите стъпки. Какво би искал да им кажеш?

– Мога да им кажа, че се движат в правилната посока. Ако мога да им бъда полезен и ако могат да научат нещо от мен, винаги са добре дошли. Но те се справиха много добре тази година и бяха много конкурентни. Трябва им само спокойствие и търпение, за да продължат да се развиват.

 – Според теб какво трябва да притежават те? Кое е главното, за да стигнат дотам, докъдето вие сте стигнали – до мечтата на всеки един, който се занимава с автомобилен спорт – Формула 1?

– Психика, отдаденост и труд. Това са 3-те качества, които са най-необходими. Те скоростта я има. Всеки един, който кара картинг в България и е конкурентен,  има своите шансове. А нивото у нас изобщо не е слабо.