Български пилоти караха и в първия кръг на CEE Rotax Max Challenge

Български пилоти караха и в първия кръг на CEE Rotax Max Challenge

Не малко български пилоти участваха и в първия кръг на CEE Rotax Max Challenge, който се проведе в периода 1-3 март на пистата в Йезоло в Италия. Условията по време на уикенда бяха много променливи и това постави състезателите пред сериозно предизвикателство.

В клас Rotax Senior участва Самуил Иванов. В квалификацията екипът му направи грешка и не му стигна времето да бъдат поставени гуми за сухо на изсъхващата писта. Така той кара с „мокри“ и съответно не можа да се класира напред. На първият манш валеше дъжд, като Иванов стартира 33-и и завърши 16-и.

На втория манш отново стартира 33-и, но се удари в един пилот, който се завъртя пред него и така изостана от групата. В последния ден Самуил участва в хийт „втори шанс“ и се бореше да влезе в суперфинала, но още на старта го избутаха от трасето. След това започна да наваксва, но отново бе изхвърлен от пистата.

В Rotax Junior Ивон Симеонова направи добър уикенд, който бе като тренировка за началото на същинския сезон при нея. Тя стартира със сухи гуми на квалификацията, а после заваля и Ивон остана с 3-о време в нейната група и 6-о в общото класиране.

След това в първия хийт тя завърши 6-а, във втория имаше наказание за хлътнал спойлер и остана 10-а. В суперфинала стартира 11-а и завърши 7-а. Така в общото класиране българското момиче е 9-а. Заслужава си да се отбележи първото й място в warm-up 1 сесията.

В същия клас друг български пилот Мартин Гарбев стана 15-и в общото класиране. Той също достигна суперфинала, в който завърши 19-и, а най-доброто му класиране бе 8-о място в един от хийтовете. До суперфинала не можа да стигне Светлен Симеонов. Той участва в хийт „втори шанс“, в който остана 8-и, а само първите трима се класираха. В общото класиране Симеонов е 35-и.

В Micromax Стелиян Господинов започна обещаващо с 11-о място в квалификацията. След това в полуфинала Господинов финишира 13-и, но бе класиран 14-и, като имаше санкция от 5 сек за потънал спойлер. Във финала имаше наказание от 5 сек за инцидент и бе класиран 18-и. В суперфинала той отпадна след 9 направени обиколки.

В Minimax участва Калоян Гьошев, който бързо се възстанови след много неприятния инцидент в тренировките на Bonus Cup седмица по-рано на същото трасе.

Той не започна добре същинската част от уикенда, като бе едва 20-и в квалификацията. В полуфинала той напредна до 13-ото място, а във финала финишира 8-и, но бе класиран 11-и, като имаше и 5 сек наказание за потънал спойлер. В суперфинала Калоян стартира 12-и и завърши 11-и. В общото класиране българският пилот е 9-и.