Българските пилоти показаха скорост и в решителния ден в Бакау

Българските пилоти показаха скорост и в решителния ден в Бакау

Българските пилоти показаха много добра скорост в днешния неделен ден от 5-ия кръг на националния шампионат по картинг на Румъния. Той се проведе на пистата в Спийд Парк Бакау. При силна конкуренция наши участници имаше в 5 различни класа.

В кралската категория KZ за първи път в официално състезание тази година участва Искрин Арабаджиев. Той стартира 5-и в първото състезание, като за известно време беше 4-и, а в крайна сметка завърши на 5-а позиция, като в края доближи много 3-ия и 4-ия.

Във втория финал Искрин се класира 6-и, като отново бе близо до двамата пилоти пред него. В крайното класиране Арабаджиев е с равни точки с 6-ия Дариус Котига, но заради по-предно класиране в квалификацията румънския пилот е пред нашия.

Искрин Арабаджиев

В клас Rotax Senior имаше трима наши пилоти. Освен шампионата за миналата година и лидер в първенството през тази Мартин Беков, на линия бяха още Лора Христова и Александра Вътева.

Беков стартира 4-ия във финал 1 и за кратко изостана 5-и, но бързо си върна позицията. След това двама пилоти пред него се сблъскаха и Марти мина напред на 2-а позиция. Той не чака много, за да изпревари и лидера Томи Драган и до финала нямаше кой да го доближи. Страхотно каране направи Лора Христова, която напредна с цели 14 позиции и завърши 10-а, точно зад Вътева, която прогресира солидно с 4 места.

Във втория финал Беков поведе от полпозишън, но този път Драган бе по-бърз и изпревари нашия пилот, след което се откъсна напред. Мартин след това води страхотна борба за втората позиция, и успя да я задържи. така той завърши с равни точки с Драган, но в крайното класиране е 2-и заради по-доброто класиране на Томи в квалификацията.

Мартин Беков на подиума в Rotax Senior

Лора Христова напредна с още 2 места и завърши 8-а във финал 2 и 8-а в общото класиране, докато Вътева отпадна рано в това състезание и е 14-а в крайното подреждане за кръга.

В клас OKJ най-доброто си класиране за сезона в Румъния записа Слави Минков. Той много добре се възползва от грешките и наказанията на съперниците си и завърши 5-и и 4-и в двата финала, за да заеме 4-ото място в общото класиране.

Другият на пилот Кристиян Димитров също кара много добре, но нямаше шанс. В първия финал той се нареди 6-и зад Слави, а във втория финишира 5-и. Наказание за хлътнал спойлер от 5 секунди обаче го прати едва 7-и, което означаваше и 7-о място в крайното подреждане за кръга.

Слави Минков

В клас Mini 60 по традиция имахме най-много участници. Този път те бяха цели 5. Най-напред сега се класира Свилен Статлев, който в едва второто си участие в Румъния показа качества. В отличен първи финал той напредна с 9 места и финишира 11-и, пред друг български пилот Виктор Тодоров и Георги Илиев, който имаше наказание и бе класиран 13-и.

Във финал 2 Илиев навакса 2 места и бе най-челно класиралия се наш пилот – 11-и. Статлев завърши 12-и пред Виктор Тодоров, което означаваше 11-о място за Статлев в крайното класиране и 12-о за Илиев. Тодоров се нареди 14-и, а останалите двама български пилоти Пресиян Стоянов и Виктория Янкова заеха 17-о и 18-о място.

Виктория Янкова пред Свилен Статлев

В клас PUFO Мартина Бонева нямаше шанс. В първия финал тя се движеше на 7-а позиция, но отпадна след технически проблем. Във втория Бонева трябваше да стартира последна, но отново имаше технически проблем и картингът угасна.