Българското участие в 3-ия кръг от шампионата на Румъния

Българското участие в 3-ия кръг от шампионата на Румъния

Доста български пилоти участваха в 3-ия кръг от шампионата по картинг на Румъния, който се проведе миналия уикенд на пистата в Бакау.

В клас KZ на линия беше Любомир Гърков. Той нямаше скорост в събота, но след сериозни корекции по настройките и повдигане на шасито, темпото му в неделя се подобри значително. В първия финал обаче Гърков нямаше късмет и още в началото спука гума. Така той не завърши манша.

Във втория финал обаче скоростта се материализира и пловдивчанинът напредна с цели 7 места спрямо стартовата си позиция, за да завърши 4-и. В общото класиране за кръга Гърков е 7-и, само на 2 точки от топ 5.

В OKJ нашите пилоти нямаха много шанс. Слави Минков имаше добра скорост и завърши 5-и в първия финал в неделя, с 2 места напред спрямо стартовата си позиция. Във втория тръгна много силно и в един момент беше 2-и, но след това бе избутан от пистата и отпадна.

В общото класиране той завърши 8-и с равни точки със 7-ия Георги Илиев, като последният завърши на тази позиция и в двата финала. Третият български пилот Христо Младенов остана 9-и.

Слави Минков

В Rotax Senior Лора Христова имаше потенциала да бъде отново на подиума. В първия финал обаче тя допусна грешка и загуби позиции, след което навакса до 6-а. Във втория финишира 3-а, но наказание за хлътнал спойлер я прати 5-а. В общото подреждане плевенчанката е 7-а.

Другият български пилот в класа Бранко Николов отбеляза сериозен прогрес в този кръг. Той бе 16-и след хийтовете, но в неделя показа повече скорост и във финал 1 стана 13-и. Във финал 2 той дори влезе в топ 10 (9-и), като това му осигури 11-а позиция в общото класиране.

Бранко Николов

Отново прогрес в представянето си показа Виктор Тодоров в категория Rotax Junior. Според неговия механик Димитър Гърков той е имал скоростта да се пребори за място на подиума. Тодоров стартира именно 3-и в първия финал в неделя след силна събота, а в него завърши 4-и съвсем близо до 3-ия. Във финал 2 Виктор финишира 6-и и бе класиран 5-и след наказание на съперник.

Също в Rotax Junior след две лоши квалификации в събота, в едната от които не финишира поради счупен двигател, в неделя Кристиян Иванов стартира от 9-а позиция. В двата финала стана осми и седми, но заради по-лошата квалификация остана 9-ти в генералното класиране с равни точки със 7-ия. Въпреки всички проблеми, той кара с много хъс и даде всичко от себе си на пистата.

Иванов и Тодоров в клас Rotax Junior

В Мини 60 Давид Боянов започна доста късно участието си в уикенда. Въпреки това веднага беше бърз, но в събота имаше сериозен инцидент, при който бе ударен и шасито бе тотално разрушено. Наложи се смяна и преминаване към Прага за неделния ден. В първия финал след инцидент с друг български пилот Свилен Статлев двамата отпаднаха.

Във втория финал Боянов прогресира с 8 места в хода на надпреварата и завърши 12-и, като в общото класиране е 15-и. Статлев е 19-и, а позиция пред него е Мартина Бонева, която в първия финал бе 14-а, а във втория беше дисквалифицирана заради липсваща част (преден спойлер) и по-ниско тегло след финала на кантара. Мартин Любенов остана 21-и в общото подреждане.