Българското участие в 5-ия кръг от румънския шампионат

Българското участие в 5-ия кръг от румънския шампионат

Много български пилоти участваха в 5-ия кръг от националния шампионат по картинг на Румъния миналия уикенд. Състезанието се проведе миналия уикенд на пистата Speed Park в Бакау.

В клас KZ караха Любомир Гърков и Кристиан Димитров. Гърков имаше доста технически проблеми през уикенда, като използва и 2 различни шасита. Все пак завърши съботния ден на 9-а позиция, от която стартира в първия финал в неделя. В него обаче нямаше скорост и изостана 13-и.

Във втория финал пловдивчанинът не успя да завърши, след като беше блокирало жилото на газта и той бе принуден да спре. Затова в крайното класиране за кръга остана 15-и. Една позиция пред него се нареди Димитров. Пилотът от Хасково завърши 15-и във финал 1 и 13-и във финал 2.

Любомир Гърков с баща си Димитър

В клас OKJ караха Алекс Дешков и Слави Минков. За Алекс това беше първо състезание на тази писта, но въпреки това той се адаптира много бързо и още на третата тренировка, даде същите времена като най-бързите румънски пилоти в класа.

На квалификацията остана втори, но веднага след това започнаха проблемите с мотора. Въпреки това успя да се класира трети за първия финал в неделя, но хлътнала главина на едно от колелата едва не доведе до инцидент. Успя да удържи третата позиция, макар че картинга му беше разбалансиран и износването на гумите беше неравномерно.

Алекс Дешков

На втория финал още на старта проблема с мотора се появи отново, а и гумите не заработиха както се очакваше. Алекс излезе трети на старта, но още в първата обиколка беше избутан и изостана много назад, за което този път румънски пилот получи наказание. Успя да навакса, въпреки загубата на мощност на мотора, но не достатъчно, за да задържи третата позиция в крайното класиране.

Минков направи силна квалификация и постигна 4-о време, но след това в хийтовете загуби позиции. В първия остана 5-и, а във втория 8-и. Това означаваше 6-а позиция за неделния първи финал. В него Минков загуби още 2 места, а в последния финал завърши 7-и.

В клас Rotax Senior участваха Лора Христова и Бранко Николов. Плевенчанката имаше темпо и фокус, особено в съботните хийтове, но заради грешки и наказания, не можа да задържи спечелените места за неделя и остана 9-а. В неделя пистата и времето се промениха драстично, а тя не успя да намери синхрон с машината. И това доведе до грешки от нейна страна.

Лора Христова

Въпреки това във финал 1 тя напредна до 5-ата позиция. В следващото каране Христова остана на тази позиция, като имаше наказание от 5 секунди за хлътнал спойлер. То обаче не промени класирането й в манша. За кръга Лора завърши на 5-а позиция. Николов стана 9-и за кръга. Той направи силен финал 1 и от 13-и на старта финишира 8-и. 5 сек наказание за спойлер го върна 9-и.

В клас Rotax Junior се състезаваха Виктор Тодоров, Кристиан Иванов и Виктор Минков. Тримата завършиха на 7-о, 8-о и 9-о място в крайното класиране в този ред, но най-много скорост имаше Минков. Той постигна 2-о време в квалификацията, а след хийтовете бе 3-и. В неделя в първия финал се движеше 2-и, но негова грешка в първия завой доведе до отпадане. Във финал 2 Минков направи страхотно каране и стигна до 4-ото място след старт от 16-о.

Виктор Минков и Виктор Тодоров

Кристиан Иванов не успя да завърши и двата хийта в събота заради проблем с карта и трябваше да стартира едва 15-и във финал 1. В него след много изпреварвания той стигна до 6-ото място. Във финал 2 се движеше 5-и, но претърпя катастрофа. Най-постоянен в представянето си и без притесненията си от миналото бе Тодоров, който записа 7-о и 8-о място в двете неделни надпревари.

В категория Mini 60 участваха Мартина Бонева, Свилен Статлев и Давид Боянов. Най-предно се класира Бонева, която завърши на 13-а позиция. В първия финал тя бшее 10-а след силно каране от 14-а стартова позиция, но във втория наказание от 3 сек за спойлер я остави 17-а.

Статлев се класира 15-и след по-добър финал 2, в който напредна с 5 места и завърши 12-и. Боянов остана едва 21-и, като в последния финал санкция от 3 сек го върна доста назад в подреждането.

Мартина Бонева (вляво)