Българското участие в Купата на Румъния на пистата Prejmer Raceway

Българското участие в Купата на Румъния на пистата Prejmer Raceway

Общо 8 български пилоти взеха участие в тазгодишното издание на Купата на Румъния, което се състоя миналия уикенд на пистата Prejmer Raceway край Брашов. В последните години тя не бе използвана за професионалния състезания и бе непозната за всички наши състезатели, което ги постави под сериозно предизвикателство.

В клас KZ участва Любомир Гърков, който нямаше много време за подготовка. В първия ден валя и бе изцяло мокро, а след това на сухо той можеше да направи само 4 излизания, в които да бъдат изпробвани и избрани настройките. Това време се оказа крайно недостатъчно.

С течение на състезанията се в екипа му се опитаха да доработят реглажите, което не се получи особено добре. В комбинация със студеното време нещата се усложниха допълнително, но все пак Любо финишира 8-и във финала след старт от 10-а позиция и бе класиран 7-и след дисквалификация на негов съперник Дариус Котига заради неуважително поведение към съдиите.

Любомир Гърков (вдясно)

В клас Rotax Senior участваха 4-има български пилоти, като най-добре се представи Виктор Минков. Той се появи на пистата чак в петък и имаше много малко време за подготовка. Въпреки това той се адаптира много бързо и достигна времената на първите.

В квалификацията даде 7-о време, а в първия хийт се придвижи до 4-ото място. Във втория завърши 5-и, което означаваше 3-а стартова позиция за полуфинала в неделя. В него обаче загуби 2 места и завърши 5-и. Във финала имаше шанс да е влезе в топ 3, но няколко дребни грешки го оставиха 4-и в крайното подреждане.

Виктор Минков (вляво на преден план)

В същия клас Пламен Балчев кара за първи път на мокро в тренировките, но се справи учудващо добре. После на сухо времето за подготовка бе малко и в квалификацията бе едва 20-и. В течение на състезанията доста подобри представянето си и надхвърли очакванията.

Във втория хийт в събота напредна с цели 13 позиции, за да завърши 7-и. В полуфинала зае 12-ото място, а във финала проведе много мъжки битки и в крайна сметка завърши 9-и. Така той отбеляза страхотен прогрес в хода на уикенда.

Пламен Балчев (вляво)

Също в Senior Кристиан Иванов имаше технически проблеми през целия уикенд, които останаха и до края. Той не завърши финала, където пък бе ударен от друг пилот, без да има вина. Иванов показа, че има потенциал, като във втория хийт в събота стана 12-и след старт от 21-о място. Бранко Николов имаше катастрофа в събота, след която се изкриви шасито и той не успя да кара в неделя.

В категория Mini 60 имахме 3-ма български пилоти. Давид Боянов определи пистата като технична и бърза, но и него го затрудни малкото време за подготовка. В хода на уикенда все пак той започна да хваща пистата и подобри скоростта си. Боянов стигна до 10-о място във финала, но 2 обиколки преди края бе ударен отзад при рестарт на състезанието и изостана 15-и, като имаше и 3 сек наказание за хлътнал спойлер.

Давид Боянов (вляво)

Мартина Бонева напредна с 2 места в полуфинала и стартира 15-а във финала, но беше дисквалифицирана заради установена неизправност на стартовата решетка. Мартин Любенов не успя да завърши финала, като заради инцидент отпадна след само 2 направени обиколки.