Българското участие в последния кръг от румънския шампионат

Българското участие в последния кръг от румънския шампионат

Общо 13 български пилоти участваха в 6-ия и последен кръг от шампионата по картинг на Румъния. Той се проведе миналия уикенд на пистата Амкарт край Букурещ.

В клас KZ Любомир Гърков по думите на баща му и негов механик Димитър Гърков постигна максималното , като се класира 6-и. След труден съботен ден, в неделя в екипа му намериха по-добри настройки, което доведе до значително подобряване на скоростта. Във финал 1 той се класира 8-и, а във втория финал– 7-и.

В същия клас Кристиян Димитров имаше добра скорост, но му бе трудно да изпреварва и това го лиши от по-предно класиране. И в двата финала той бе класиран 13-и (в общото подреждане е 14-и), като във втория имаше 5 сек наказание за нередовен старт.

Искилиев с Габи Пецов и Кристиян Димитров (на заден план)

Третият български пилот в този клас Христо Искилиев имаше проблеми с намирането на добрите настройки. В неделя нещата се подобриха и в първия финал той завърши 10-и, но след това във втория камък влезе под шасито и той не завърши манша. В общото класиране Искилиев е 15-и.

В категория OKJ Христо Младенов се класира 7-и, като можеше да е и по-напред. Даваше газ и се бори здраво и дядо му Христо Петров и механикът му Димитър Златаров останаха доволни от показаното.

Христо Младенов с дядо си

Доста проблеми с двигателите в петък и събота имаше Петър Шингов. За неделя в първия манш когато нещата се наредиха обаче той нямаше шанс и паднала верига доведе до отпадане. Във втория финал обаче Шингов показа на какво е способен и след старт от 12-а позиция, той финишира 5-и, като направи и най-бързата обиколка.

В общото подреждане за кръга Петьо е 9-и, а позиция зад него е Слави Минков. Той имаше доста технически проблеми през уикенда. В събота освен това в един от хийтовете бе ударен отзад и не можа да стартира. В неделя направи хубав първи финал и завърши 7-и, но във втория отпадна след проблеми със спирачките.

Петър Шингов

В Rotax Senior Бранко Николов бе едва 19-и след съботния ден. В първия финал в неделя обаче след серия изпреварвания и наказания на пилоти пред него стигна до 7-ото място. В последния финал Николов завърши 9-и и така зае 8-ото място в общото класиране.

Този път само един български пилот участва в Rotax Junior – Виктор Тодоров. Той обаче нямаше нужната увереност и не постигна добри резултати. В първия финал той не завърши, а във втория се класира 11-и, което означаваше 13-о място в общото класиране.

Бранко Николов

В клас Mini 60 се състезаваха 4 български пилоти, най-напред от които се класира Свилен Статлев. Той направи силен втори финал, в който се класира 11-и и зае 12-о място в крайното подреждане.

Една позиция зад него се нареди Мартина Бонева. Във финал 1 тя се класира 11-а, но в следващия изостана 14-а. Мартин Любенов е 15-и в крайното подреждане, а Давид Боянов имаше тежък уикенд, в който имаше много технически проблеми, а в същото време никакъв късмет.

В Minirotax участие взе Венцислава Ганчева, която имаше по-силен съботен ден, след който бе на 7-а позиция с 6-о място в хийт 1. След това записа 8-и места и в двата финала в неделя, и се класира на същата позиция в общото класиране.

Свилен Статлев (с номер 356)