Българското участие във втория кръг на CEE Rotax Max Challenge в Словакия

Българското участие във втория кръг на CEE Rotax Max Challenge в Словакия

Общо 5 български пилоти участваха във 2-ия кръг от шампионата на CEE Rotax Max Challenge, който се проведе миналия уикенд на пистата Словакия Ринг в Словакия. Трасето бе непознато за голяма част от нашите пилоти, което ги постави пред сериозно предизвикателство.

Най-добре от всички се представи Ивон Симеонова, която спечели първото място в клас Rotax Junior. Българското момиче спечели квалификацията и даде ясна заявка за първото място.

С всяка следваща сесия Ивон ставаше по-убедителна. Префиналът тя спечели с 0.4 сек аванс, като направи най-бързата обиколка. Във финала  Симеонова победи с 1 сек преднина спрямо втория, като отново записа най-бурзия тур. В суперфинала тя нямаше конкуренция и триумфира с 4 сек аванс.

Ивон Симеонова на подиума

В клас Rotax Senior участва Самуил Иванов. Той нямаше добър уикенд заради ограниченото време за подготовка. „Нямах достатъчно време за подготовка – само 2 дни“, заяви Иванов.

„Това за мен въобще не беше достатъчно, тъй като никога досега не бях карал на тази писта. А тя имаше много грип, беше ми трудно да се адаптирам и бях доста бавен. Надявам се на следващия кръг да се представя много по-добре.“

Самуил Иванов (вдясно)

В клас Minimax при силна конкуренция Калоян Гьошев нямаше шанс през почти целия уикенд. В екипа му се справиха добре с настройките, като в квалификацията бе 11-и, на 0.3 сек от първия. В префинала обаче се скъса веригата и той не завърши. Съответно Калоян трябваше да стартира последен във финала.

Във финала той спечлеи 10 позиции само за 2 обиколки, но заради тежък инцидент състезанието бе спряно. При поддновяването Гьошев стигна до 14-ото място, но към края, за да избегне инцидент пред него, българският пилот излезе в тревата и загуби позиции. В усперфинала в екипа му експериментираха с настройките. В него Калоян завърши 13-и.

Калоян Гьошев

В категория Rotax Micromax на линия бяха Стелиян Господинов и Димитър Станков. На квалификацията Станков постигна 11-о време, а Господинов 12-и резултат. В префинала Стелиян се придвижи до 10-а позиция, а Димитър завърши 13-и.

Във финала 5 секунди наказание на хлътнал спойлер прати Господинов на 14-о място, 2 места зад Станков. Много стабилно каране направи Стелиян в суперфинала, където се класира 11-и, плътно зад пилотите от 8-ма до 10-ата позиция. На същата позиция той е и в крайното класиране. Станков финишира 14-и и се нареди 15-и в общото подреждане.

Стелиян Господинов (на преден план)