Четирима пилоти ще представят България на световните серии по картинг

Четирима пилоти ще представят България на световните серии по картинг

Четирима пилоти от Пловдив ще представят България на световните серии по картинг SWS, които ще се проведат от днес до 14 юли в италианския град Линяно.

В клас Junior ще разчитаме на Делян Мишинков, които за трети пореден път ще участва на световните SWS финали. Делян е трикратен шампион на България в клас до 14 години. В момента заема 26 място в световната ранглиста на SWS за 2019 в клас Junior, която се състои от 1015 пилоти от цял свят.

На последните две световни първенства Делян се класира 14-и и 17-и на суперфинала във Франция и Италия, в конкуренция на най-добрите 40 пилоти в света. И по време на двата суперфинала талантът имаше малшанса да бъде блъснат от други пилоти в последната надпревара, което му попречи за още по- добро класиране.

За тази година си пожелава да има чисто каране от всички пилоти в Италия, а целта му е да влезе в топ 10 на супер финала, макар че не спира да мечтае и за медал от световното по картинг.

В Endurance – 12 часова надпревара, представителите са трима, като по време на дългото изпитание те разменят местата си в картинга, както това се прави в 24-те часа на Льо Ман. Средно един пилот кара около 4 часа, като има и 18 задължителни смени, които всеки един отбор трябва да извърши. Името на отбора – GLS, е съставено от първите букви от имената на пилотите – Георги Ванков, Любомир Гърков и Симеон Юруков.

Ванков е 3 пъти шампион на България в клас Junior. Има 3 участия на световни финали- 2 в клас Junior и едно в клас Sprint. През 2018 г. Георги бе само на крачка от спечелването на медал в супер финала на световното – 4 място в супер финала на SWS. В момента Георги заема 12 място в световната ранглиста на SWS за 2019 година, която е съставена от имената на почти 6000 пилоти от всички континенти.

Гърков има 1 участие на световно първенство в клас Junior. Любо е шампион у нас в класовете Rotax и в KZ ( Националните картинг серии за 2018 г.), а също така има призови класирания в Румъния и Гърция.

Юруков има 1 участие на световно първенство в клас Sprint. През 2016 г. Симеон спечели купа в една от сериите на финалите на SWS в Париж. В момента той заема 110-о място в световната ранглиста в клас Спринт.

Момчетата от отбора на GLS карат заедно от около година и за това време постигнаха страхотни успехи. Те се класираха на първо място в Endurance шампионата за 2018 година, което им осигури и участие на световните финали тази година в Италия.

Само преди 3 седмици те спечелиха най-престижното състезание в България за издръжливост по картинг в своя клас – EKO 12 часа на България, което се проведе на картинг писта Хасково и бе с международно участие.