Цолов: Разликата между F4 и F3 е много голяма

Цолов: Разликата между F4 и F3 е много голяма

Никола Цолов продължава подготовката си за сезон 2023 в F3. 16-годишният талант няма търпение да започне първата си кампания в поддържащата серия на F1 с отбора на АРТ Гран при.

Цолов пристига във Формула 3 след като се радваше на огромен успех в досегашната си състезателна кариера с едноместни болиди. Миналата година той наложи доминацията си в испанската F4. Българинът спечели 13 състезания от 21 възможни и завърши на подиума в 18 от тях.

„Невероятно е да направя директна крачка от F4 към F3. Отборът е наистина добър. През последните няколко години там са карали много успешни пилоти. Знам, че АРТ винаги е бил топ отбор. Наистина се вълнувам да започна пътуването си и се надявам да успеем да свършим възможно най-добрата работа“, сподели Цолов в интервю пред официалния сайт на F3.

Цолов има редица успехи в картинга преди да се прехвърли в състезанията с едноместни болиди. Той призна, че участието му испанската Формула 4 през 2022 г. е било на път да се провали. В крайна сметка едва през януари миналата година се е стигнало до сделка за участие в F4, макар че като плановете са били Никола да се продължи по друг път. Цолов също така е част от академията за млади пилоти на Алпин и е протеже на Фернандо Алонсо. В сравнение с 2022 г., тазгодишната му програма е много по-сигурна. Това позволява на младият български състезател да продължава подготовка за първия си сезон в F3 без никакъв проблем.

„Нещата се развиха много бързо за мен, особено в началото на миналата година. През декември 2021 г. дори не бях сигурен, че ще участвам в F4. Беше решено, че ще го направя едва през януари, така че всичко мина супер бързо. Въпреки всичко успях да се адаптирам към сериите. Сега наистина очаквам с нетърпение тази година. Нямам абсолютно никакви очаквания и просто чакам с нетърпение да започне сезонът“, каза Цолов. „Опитах най-вече да се съсредоточа върху подготовката си и почти не си взимах почивка. Тренирах почти всеки ден и също така успях да прекарам известно време със семейството си в България.“

Цолов вече се запозна с болида, който ще кара през сезон 2023 в F3. Българинът взе участие в тестовете на Херес в края миналата година. Сега Никола е съсредоточен върху това да извлече максимална полза от времето, което ще прекара в Бахрейн. Трите дни изпитания в края на 2022 г. дадоха на българина първата възможност да изпробва автомобила от F3. Никола Цолов навъртя впечатляващите 251 обиколки и успя да се запознае с аеродинамичните и спирачните характеристики на машините от Формула 3.

 

За предстоящите тестове в Бахрейн Цолов ще се стреми да извлече максимална полза от детайлите. В същото време той продължава да се готви за първия кръг от сезон 2023, който ще се проведе на пистата Сахир.

„Тестовете преминаха добре. Беше наистина трудно, тъй като не бях участвал в никакви изпитания преди това. Дори не успях да направя някаква симулация преди теста. Затова в известен смисъл всичко беше малко внезапно. Но беше хубаво да свикна с автомобила, който се чувстваше супер бърз. Аеродинамиката беше много повече от това, с което бях свикнал, както и силата на притискане в завоите. Всичко това беше напълно ново за мен“, обясни Цолов.

„Спирането също беше много по-различно. В F4 не се налага да натискаш спирачката толкова силно, докато в F3 трябва да скочиш върху нея. Това е като да разбиеш стена. Беше ми малко трудно да пристигна и да свикна с натиска, който правеха съотборниците ми. Но към края на третия ден се доближих много повече до тях. Всъщност се чувствах много добре в самия край на тестовете. В дългите серии с обиколки имах добро темпо. Това показва, че мога да бъда по-близо до другите, само трябва да натрупам малко повече опит. Това бяха три дни, които бяха забавни. Смятам, те че ме подготвиха много за тази година. Сега ни престоят още три дни в Бахрейн, което също е добре за мен. Ето защо очаквам с нетърпение първото си състезание в F3.“

„Ще включа в списъка доста неща, които трябва да науча. Всичко тук е доста ново за мен. Не съм запознат с виртуалната кола за сигурност, DRS, както и процедурата за стартиране на състезанието. Те са напълно различни, всичко се случва много по-бързо. F3 е голяма стъпка напред и по отношение на нивото на пилотите. Ще бъде наистина трудно, защото сега тук карат едни от най-добрите млади таланти в света“, обясни Цолов.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Formula 3 (@fiaf3)

Цолов ще си партнира с Грегоар Соси и Кейлън Фредрик. Двамата не карат за първа година във Формула 3 и са добре запознати с правилата на сериите. Така 16-годишният състезател ще има двама опитни съотборници, от които се надява да научи много.

Тази година Формула 3 е официална подгряваща серия на Формула 1 в общо 10 кръга. 8 от тях ще се проведат в Европа, а останалите два ще са в Бахрейн и Австралия. Според Никола Цолов, участието в един и същи уикенд с F1 ще бъде огромен фактор за добро настроение за него тази година.

„Това е нещо наистина добро, особено за тази година, не само защото са голям отбор, но и защото пилотският състав е наистина силен. Моите съотборници започват втората и третата си година в F3. Вярвам, че така ще мога да науча много от тях и да подобря себе си.“

„Според мен съвместното каране с F1 в един и същ уикенд ще бъде невероятно. Също така ще се състезавам с всички тези добри пилоти и ще се опитвам да постигна напредък през годината“, завърши Никола Цолов.