Цолов завърши 15-и в основното състезание в Бахрейн

Цолов завърши 15-и в основното състезание в Бахрейн

Никола Цолов завърши 15-ти в основната надпревара от първия кръг на шампионата във Формула 3 за сезон 2023. Българският пилот изкара още едно трудно състезание в Бахрейн, по време на което остана без DRS. Габриеле Мини (Хайтек) бе на полпозишън. До него на първа редица бе Габриел Бортолето (Тридент). Цолов се нареди на 16-та позиция.

На старта отново имаше забавил се автомобил. Бортолето се изстреля и поведе пред Мини и съотборника на Цолов Грегоар Соси. Никола загуби една позиция в битките веднага след потеглянето и бе 17-ти в колоната – зад Кристиан Менсъл (Кампос).

Във втората от общо 22 обиколки Бортолето бе на почти три секунди пред Соси, който вече бе втори. В този тур Мини си върна позицията зад пилота на Тридент. В петата обиколка Хю Бартър (Кампос) рязко намали темпото заради спукана гума след излитане от пистата при контакт с Джони Едгар (MP Моторспорт). При влизането му в пита Цолов премина на 15-та позиция.

В 7-ата обиколка Томи Смит (Ван Амерсфоорт) се завъртя на трасето и спря на осми завой след удар с Мари Боя, който също бе неподвижен на пистата. На Сахир излезе кола за сигурност. Смит успя да потегли отново. Сейфти карът се прибра в бокса в края деветата обиколка. Цолов излезе 13-ти – на 0,4 сек зад Зак О’Съливан и на почти секунда от десетата позиция. О’Съливан изпревари Себастиан Монтоя, Никола бе на 0,8 сек зад сина на Хуан Пабло Монтоя.

В 16-ата обиколка българският пилот се бореше с О’Съливан, пазейки се от Франко Колапинто. Цолов бе на 0,2 зад състезателя на Према. Успя да дръпне на 0,8 сек пред пилота на MP Моторспорт. В 18-ата обиколка рейс контролът съобщи, че Цолов е с 5 секунди наказание за причиняване на инцидент.

За последния тур колата за сигурност се върна на трасето. Алехандро Гарсия и Роберто Фария бяха спрели на пистата. Състезанието завърши зад сейфти кара. Победител бе Бортолето заради наказанието на Мини. Цолов бе 15-ти.

Предния ден в спринтовата надпревара Цолов завърши в дъното на класирането – 26-и. Българският пилот получи наказание заради забавяне на механици от тима му АРТ Гран при на стартовата решетка. Освен това бе с повредено предно крило при един от рестартите в състезанието и два пъти влиза в бокса.