Цветан Илиев на подиума в Чехия

Цветан Илиев на подиума в Чехия

Дългогодишният автомобилен пилот Цветан Илиев записа призово класиране при участието си в състезание от шампионата на Карбония къп. То се състоя на пистата Мост в Чехия миналия уикенд. Илиев завърши на трето място в своя клас D4 до 2000 куб.см от общо 8 пилоти, като бе втори сред състезателите с болиди от Формула Рено. Те са с двулитрови атмосферни двигатели с мощност от над 200 конски сили.

Заради лошото време и ниските температури пилотите имаха на разположение само една 10 минутна тренировка в събота. След това предстоеше квалификацията, в която Илиев още свикваше с трасето и условията. В самото състезание гумите и автомобила вече започнаха да работят добре и след 8-ия тур Цецо започна да върти много бързи турове. Той направи няколко изпреварвания, а други съперници пред него допуснаха грешки.

В крайна сметка във финалните обиколки той подобри времето си за обиколка с 3 секунди спрямо това в квалификацията и завърши на 3-а позиция в своята категория. Освен това Илиев остави всички чешки пилоти зад себе си, което е сериозен успех с оглед на това, че българският състезател изобщо не познаваше пистата.

„През изминалата неделя сбъднах една моя младежка мечта да участвам в сътезание с формули, коментира Цецо. – Успях да достигна до третото място, което ме прави изключително щастлив от резултата. Много съм удовлетворен. При създалите се условия и обстоятелства според мен това беше максимумът.“