Данаил Варсано спечели втория кръг на Auto-Kart Championship

Данаил Варсано спечели втория кръг на Auto-Kart Championship

Вторият кръг от любителския шампионат Lotus Sofia Auto-Kart Championship за 2021 година се проведе на писта Красна поляна в София, миналата събота (8 май). Състезанието беше спечелено от Данаил Варсано, завършил втори през миналата година, за който това беше първо състезание като част от екипа на Pro Racing Team.

Времето в София бе променливо, хладно и доста ветровито, което не бе пречка пред картинг ентусиастите, решили да заявят участие в надпреварата. Традиционната схема „всеки срещу всеки“ определи класирането. Записалите се 18 състезатели бяха разпределени в 3 групи – A, B и C, респ. в трите манша битките бяха между пилотите от групи A-B, B-C и A-C.

Злополучният старт на първи манш – снимка: Каролина Шулейевска

Състезанието не започна добре, като още при развяване на зеления флаг в първи манш, стана тежък инцидент. Забавяне от състезатели в средата на колоната, в момента на даване на зеления флаг, предизвика хаос сред стартиращите от дъното. Павел Петков, в старанието си да намали и завие рязко, за да избегне Калоян Костадинов, се завъртя. Веднага след него, Тома Маринов не успя да реагира толкова бързо и удари Костадинов отзад, в следствие на което се завъртя почти на 180 градуса. В този момент, стартиращия от последна позиция Диян Димитров се вряза с всичка сила в Тома, въпреки опитите да го избегне и заобиколи. Състезанието бе спряно моментално с червен флаг. Маринов се оплака от силни болки веднага след като слезе от карта и се отказа от по-нататъшно участие, като предпочете да отиде в болница за преглед, който показа, че той е добре и няма последици за здравето му.

Тома Маринов изпитваше болки след инцидента – снимка: Каролина Шулейевска

Първият манш бе рестариран, а победител в него стана Данаил Варсано, стартирал начело. Втори завърши Лъчезар Благоев (X3), а трети и четвърти финишираха Валентин Раденков и респ. Диян Димитров (X3), показали много силно каране, имайки предвид, че стартираха от дъното на колоната. Топ 10 допълниха Сергей Маринов (Красна поляна), Николай Борисов (No Limit), Михаил Папарчев (Красна поляна), Калоян Костадинов (Lotus SF), Павел Петков (Отборът на Народа – бивш Benkovski Team, б.р.) и Йордан Борисов. Последните две позиции бяха за Житомир Пенаков и Александър Беловарски (No Limit).

Във втория манш Данаил Варсано беше изтеглил много слаб карт на жребия и изпитваше огромни трудности да удържи по-бързите, намиращи се зад него. Гонката бе спечелена от съотбника му в Pro Racing Team Юлиян Гошев, втори завърши Валентин Раденков, а на третата позиция бе Михаил Папарчев, който изпревари Варсано два завоя преди финала.

Пети, на сантиметри зад Варсано, финишира Борис Барболов, който вече подготвяше изпреварваща атака, но карирания флаг прекрати очертаващата се битка. Калоян Костадинов, Лъчезар Благоев, Любомир Акмаджов (Красна поляна), Николай Борисов, Стоян Момчилов (Отборът на Народа), Красимир Цолов (Lotus SF) и Мартин Любенов допълниха класирането.

Кр. Цолов пред Ст. Момчилов, Й. Борисов и М. Любенов – снимка: Каролина Шулейевска

Третият манш бе спечелен с лекота от представителя на домакините от Красна поляна Любомир Акмаджов, а втори след него, без особени трудности, се класира Диян Димитров. В последните обиколки, Сергей Маринов успя да изпревари Борис Барболов, а местата зад тях в класирането бяха за Юлиян Гошев, Павел Петков, Житомир Пенаков, Йордан Борисов, Стоян Момчилов, Мартин Любенов, Красимир Цолов и Александър Беловарски. Цолов почти до последно успяваше да удържи група състезатели зад себе си, но на излизане от един от обратните завои, неговия карт заглъхна и загуби мощност, напълно необяснимо, заради което той моментално изгуби три позиции.

Следващият 3-и кръг е планиран за 5 юни на картинг пистата във Враца, но все още не е потвърден, т.к. на пистата тече сериозен основен ремонт. В случай, че врачани все още нямат готовност да посрещнат състезанието, има вероятност то да бъде преместено на писта FDKart край Благоевград.

снимка: Каролина Шулейевска

На база индивидуалните класирания на състезателите в отделните маншове, класирането от 2-и кръг е следното:

Данаил Варсано Pro Racing Team                30

Валентин Раденков Radenkov Team                  27

Юлиян Гошев Pro Racing Team                25

Диян Димитров X3                                          23

Сергей Маринов Красна Поляна                   22

Любомир Акмаджов Красна Поляна                   21

Лъчезар Благоев X3                                          20

Борис Барболов Lotus SF                               19

Михаил Папарчев Красна Поляна                   18

Калоян Костадинов Lotus SF                    17

Павел Петков Отборът на Народа 16

Николай Борисов No Limit 15

Житомир Пенаков Penakov Team 14

Йордан Борисов Borisov Team 13

Стоян Момчилов Отборът на Народа 12

Мартин Любенов Lyubenov Team 11

Красимир Цолов Lotus SF 10

Александър Беловарски No Limit 9

Отборно класиране:

Pro Racing Team             55

X3 43

Красна поляна 43

Lotus SF                         36

Отборът на Народа 28

Radenkov Team             27

No Limit                         24

Penakov Team 14

Borisov Team 13

Lyubenov Team 11