Давид Боянов – шампионът в Mini BG върви по стъпките на баща си

Давид Боянов – шампионът в Mini BG върви по стъпките на баща си

Шампионът в клас Mini BG за 2022 г. е Давид Боянов. След изключително оспорвана битка с още 2 свои опоненти, той заслужи успеха след много драматични моменти през сезона. В едва първия си професионален сезон в картинга, момчето показа отлична скорост, и макар да бе доста притеснен във финалния кръг в Букурещ, демонстрира, че и на напълно непозната писта може да се справя отлично. За него ще ви разкажем в следващите редове.

Историята на Давид, както се казва, има своята предистория. И тя започва от баща му Димо Боянов. Той е двукратен шампион на България на драг за 2012 и 2013 г. в най-силния клас, като е управлявал машина с над 1000 конски сили. Преди това е карал също и мотокрос.

Желанието му е било съответно и синът му да се занимава с някакъв моторен спорт. Затова го завежда на пистата Конска, където малкият за първи път кара ренталски картинг. Харесва му и така започва всичко.

Баща му го записва в академията на София Картинг Ринг. Там Давид изкарва първото ниво, като нещата първоначално са само за забавление. Времената обаче показват, че Давид е бърз и се справя добре.

Съответно в семейството решават да влязат в професионалния картинг. Това става благодарение на Христо Петров, от който закупуват стария картинг на неговия внук Христо Младенов. С него Давид започва участие в клас Mini BG тази година.

Сезонът той започва без амбиции за някакви конкретни класирания и резултати. Още повече, че Давид пропуска първия кръг от сезона във Враца. Следва обаче победа още при първото му участие във втория кръг също във Враца. След това печели и в третия кръг в Кюстендил. Дисквалификация във втория финал в 4-ия кръг го лишава от победата за кръга.

Така всичко трябва да се реши в последния кръг от сезона в Букурещ. Въпреки че получава наказание в последния финал за хлътнал спойлер, Давид събира достатъчно точки, за да е втори за кръга и да изпревари с 1 точка Мартин Любенов. При това показа много добро темпо и спрямо румънските състезатели, като бе близо до топ 5 в много от сесиите.

Баща му подчертава, че тези резултати се постигнати без никакви допълнителни тренировки извън състезателните уикенди. Успехите мотивират Димо да го качи в по-горния клас Mini.Именно в тази категория Боянов участва в състезанието за Купа Кюстендил в края на сезон, където се представи много добре, като бе 3-и в квалификацията.

През следващата година планът е Давид да кара в клас Mini, като ще използва шаси Прага също закупена от Христо Петров. „Много съм му благодарен на Ицо. Може да се каже, че той е главният виновник Давид да кара“, казва Димо.

„Според мен се справям добре с машина от Mini, споделя Давид.- Харесва ми много. Дадох газ и се изкефих много. Вдигнах си ръцете и за малко щях да се ударя в гумите.”

Извън пистата Давид учи в СУРИЧЕ „Д-р Петър Берон“ и през тази учебна година (2022-2023) е 4-и клас. Обича да гледа моторспортни състезания Мечтае един ден да кара драг, но както баща му обяснява, всички зависи от това докъде ще стигат средствата. Надява се от следващата година да има един сериозен спонсор.