Диян Костадинов и Виктор Николов са първенците на Летния шампионат във Варна

Диян Костадинов и Виктор Николов са първенците на Летния шампионат във Варна

Миналата неделя се проведе големия финал на Летния любителски шампионат на Картинг писта Варна. При хубаво за сезона време състезателите показаха хъс за победа и водеха оспорвани битки с малки разлики.

Пилотите както обикновено бяха разделени в 2 категории – Junior (до 14 години) и Sprint (над 14 г.). При малките участие взеха общо 7 пилоти, а при батковците те бяха 12.

Победител за кръга и шампион за сезона в при големите стана Диян Костадинов. Той бе 5-и в генералното класиране преди кръга, но след победи във финала и суперфинала успя да събере 36 точки.

Така той изпревари с 2 т. Степан Стецив, който бе 2-и в общото подреждане преди кръга. Стецив бе много постоянен с 3 класирания в топ 3, но това не му бе достатъчно за повече от второто място.

Трети се класира Петер Мюлер, който бе водач в генералното класиране преди големия финал. Германецът обаче остана едва 5-и в суперфинала. Само на точка зад него се нареди Калина Георгиева, което се отличи с победа в полуфинала.

Състезанието бе и първи кръг от Зимния шампионат на Картинг писта Варна. За него първи е също Костадинов, следван от Стецив и Георгиева

В клас Junior шампион е Виктор Николов. Успехът обаче дойде доста трудно. В полуфинала той водеше, но след лек инцидент с Габриел Александров, получи нареждане да го пропусне и така остана втори.

Във финала Николов спечели пред Цветелин Цонев, който получи 3 секунди наказание за бутнат конус, но въпреки това натрупа достатъчно аванс пред 3-ия Александров. В суперфинала Николов случи на по-бавен карт, но все пак успя да стане 2-и, което му бе достатъчно за крайния успех с 1 точка пред Габриел.

Трети за сезона се класира Цветелин Цонев. Пилотът от Търговище остана 4-и в суперфинала и събра общо 27 т., с 2 т. повече от Бойчо Бойчев. Състезанието бе и първи кръг от Зимния шампионат в класа, като първи е Александров, следван от Николов и Цонев.