Две победи за Пенов у дома, Досев с двоен триумф в Мини БГ

Две победи за Пенов у дома, Досев с двоен триумф в Мини БГ

Христо Пенов взе две победи в първите два състезателни манша в клас Ротакс Джуниър от първия кръг на националния шампионат по картинг в Кюстендил. На домашната си писта Пауталия Пенов показа класа. Първо той взе полпозишъна с време 46.779 сек, като остави на 0.173 сек зад себе си Дейвид Митов. Зад тях челната петица оформиха Лора Христова, Александър Коларов и Паоло Христов.

В първото състезание Пенов поведе уверено, следван от Митов, Лора и Христов, който успя да излезе на 4-а позиция. Паоло скоро опита и атака за 3-ото място, но Лора се защити добре и я запази. Отпред Пенов постепенно започна да се откъсва напред и на финала бе на 4.433 сек пред Дейвид. Лора остана 3-а, пред Христов и Коларов.

Във втората надпревара, в която стартовите позиции се определяха от тези в първата, Пенов отново поведе, но само след няколко завоя допусна малка грешка, която позволи на Митов да ну отнеме лидерството. Това обаче продължи само 2 обиколки, след което кюстендилецът си върна лидерството с атака от вътрешната страна на първия завой. До финала той се откъсна и завърши на над 3 сек пред Митов. Лора бе атакувана от Паоло Христов за 3-ото място, но с добро защитно каране тя запази позицията си.

Никола Досев пред Юлиян Димитров

В клас Мини БГ Никола Досев измъкна победи и в двете състезания, въпреки че Юлиян Димитров беше по-бърз. Юлиан взе полпозишъна с време 54.038 сек, като бе с 0.102 сек пред Досев. Трети се нареди Слави Минков, а 4-и Андрей Георгиев, който бе и първи от пилотите, идващи от Академията.

В първото състезание обаче още след старта поведе Досев, следван от Димитров и Минков. След завъртане в първите завой назад изостана Андрей. Челната тройка се запази до финала, като Димитров завърши на половин секунда зад Досев. Четвърта се нареди Снежана Илиева, която бе най-челно класиралата се състезателка от Академията. Тя е дъщеря на известния наш автомобилен пилот от близкото минало Цветан Илиев.

Във второто състезание класирането в топ 4 се повтори. Но този път Юлиан натискаше много по-здраво Досев, като на два пъти бе близо до това да го изпревари. В крайна сметка след 9 обиколки това не се случи. Снежана пък дълго време се движеше на 3-а позиция, но в края бе изпреварена от Минков.

Никола Цолов

В клас Мини днес се проведе само квалификацията. Най-бърз бе шампионът от Мини БГ за миналия сезон Никола Цолов. Той изоставаше постоянно в тренировките от Димитър Иванов на 0.3-0.4 сек, но в решителната сесия свали до 50.196 сек. На 0.170 сек зад него се нареди Иванов. На близо полови секунда на 3-а позиция остана Николай Колев, следван само на 17 хилядни от Люсиян Савов.