Христо Пенов – фаворитът в Ротакс Джуниър

Христо Пенов – фаворитът в Ротакс Джуниър

2 кръга изминаха от началото на сезона в националния шампионат по картинг – по един в Кюстендил и Хасково. Едва ли е изненадващо, че във висшия клас KZ2 отново доминира шампионът Владо Арабаджиев, който постигна общо 4 победи. В по-долния клас Ротакс Джуниър над всички се отличава Христо Пенов. На 12 години той е лидер в шампионата, като в Кюстендил записа 4 втори места заради не толкова добрите си стартови позиции, но в Хасково показа класата си и спечели и 4-те надпревари. Така той се оформя и като основният претендент за титлата.

„Когато бях на 5 години започнах да гледам с баща ми състезание с формули и ралита по телевизията, спомня си за това как се е породили интересът на Христо към моторния спорт. – И аз помолих татко ако може и аз да пробвам и да започна да тренирам. Отидохме на нашата картинг писта в Кюстендил. Баща ми говори с човека, който поддържа пистата Тодор Аначков, и започнах да тренирам. В началото всичко беше само като за развлечение. Но след това нещата станаха сериозни, каквито са днес.“

Първо той започва да се състезава в клас Мини БГ през 2010 г. (на снимката горе). На следващата постига първата си победа в този клас в Кюстендил. В края на годината става и шампион. През 2013 г. е първенец и в Мини и логично преминава в Ротакс Джуниър за 2015 г. Това не може да стане по-рано през 2014 г., заради ограниченията във възрастта за всеки от класовете. „През миналата година имах шанс да спечеля, но в последния кръг техниката ми, която беше по-стара, се предаде. Шасито се скъса, припомня си 2015 г. Пенов. – Завърших 3-и в крайното класиране.“

Христо и баща му не искат това да звучи като оправдание, но е факт, че техниката на Пенов не беше на нивото на конкурентите. Сега обаче Христо разполага с модерно шаси LGK и ще бъде много трудно някой да го спре. Очевидно целта за този сезон ще бъде короната и в Ротакс-а, където той се очертава като основен фаворит.

Основните конкуренти за първото място изглежда ще бъдат Кристиян Христов, Николай Петров и Алекс Златанов. Тримата са съответно 2-и, 3-и и 4-и в генералното класиране, които изостават от Пенов съответно на 16, 43 и 78 точки. Разликите не са толкова големи и Христо знае, че трябва да запази високото ниво на пилотиране. За целта той се готви много сериозно във фитнеса от няколко месеца насам, като прави най-вече упражнения за ръцете и краката, които са най-натоварени в картинга.

Пенов на преден план води битка с конкурентите си по време на надпреварите в Хасково.

Едно от основните предимства пред конкурентите според Пенов е неговата мотивация. Преди състезание той успява да се мотивира отлично, което е много важно. „Ако го искаш повече от другите, ще го постигнеш“, каза Христо.

През следващия сезон почти сигурно Пенов ще остане в Ротакс, защото няма необходимите години 15, за да участва във висшия клас KZ2. Дали това ще е пречка за него в развитието му на пилот: „Не, защото ще натрупвам доста неща и важен опит в тези 2-3 години, казва той. – Опитът за KZ2 е много важен, за да си на челните позиции.“

Бащата Влади приема нормално това нещо, защото такъв е регламента, а той е един и същ за всички. А дали това е справедливо – „Има си своите плюсове и минуси, отговаря той. – Разликата е доста голяма в KZ2, като изискванията са много по-високи, както и скоростта.“

Голяма е разликата и в необходимите финансови ресурси, тъй като поддръжката на един карт в KZ2 струва доста повече. Всичко при Пенов осигурява баща му, който се занимава с ремонт на автомобили. Засега спонсори няма, като за съжаление у нас по думите на бащата на този спорт се гледа повече на шега и с недоверие и много малко хора имат желание да инвестират в него.

За успехите на Христо голяма заслуга има и един от най-добрите механици у нас Жоро Пенков (на снимката горе вляво), който се грижи за подготовката на картинга. Двамата с Христо си паснаха много добре като екип и работят отлично. „Христо се справя много добре с техниката по мое виждане, казва Пенков. – Най-важното нещо е, че когато пробваме нови неща, той успява да даде много добър отговор как се представят те. Той усеща много добре този вид промени. Така той разбира кога картингът му пасва по-добре на стила на каране. Той се научи и как да взема максималното от машината и всеки път да е на 100%. Така успяхме да подобрим някои неща и след 4-те втори места в Кюстендил, той записа 4 победи в Хасково. И най-важното е, че сега на изминалия Open кръг в Кюстендил подобрихме времето си от първия кръг с цели 0.4 сек. на обиколка. Като цяло има още къде да подобряваме карането, като според мен има още какво да се желае при спирането.”

Извън пистата Христо обича да гледа рали състезания и Формула 1, като любимите му пилоти са Илия Царски от състезателите у нас, с който и са добри приятели, и Макс Верстапен от тези в Гран при.

Христо на най-високото място на на подиума след поредната победа в Хасково.