Италиански тим първи в ЕКО 12 часа на България, наш отбор най-добър в клас GOLD

Италиански тим първи в ЕКО 12 часа на България, наш отбор най-добър в клас GOLD

Феноменален сблъсък по издръжливост събра на пистата в Хасково професионални пилоти, автомобилни ентусиасти и звезди в надпреварата ЕКО 12 часа на България. В единственото по рода си отборно състезание, се включиха 140 участници от 11 националности, разделени в 34 отбора.

С най-добър резултат и близо 800 направени обиколки в клас PRO до 83 кг се поздравиха италианците от PFV в състав Грегори Морин, Фабио Паолески и Борис Бувие, следвани от белгийците kart-events и WLF Racing Team, отново от Италия.

В по-тежката категория до 93 кг или т.нар. клас GOLD, на първо място се класира българският екипаж GLS Racing Team. За него се състезаваха Любомир Гърков, Георги Ванков и Симеон Юруков. Състезателите и от двата класа разчитаха на най-доброто performance гориво на ЕКО – бензин EKO Racing 100.

Сред участниците в 12-часовото предизвикателство видяхме най-добрия български мотоциклетист Мартин Чой, който оглави EKO Racing Team. 24-кратният шампион кара „на смени“ с младата надежда на дрифта – атрактивната Кристалина Стефанова, както и двама късметлии от специална томбола за фенове на facebook страницата на ЕКО България – Симеон Михалев и Любомир Черкезов.

Двамата бяха специално подбрани след томбола и предварителни квалификации на Sofia Karting Ring и така стигнаха до приключението да се състезават рамо до рамо с Мартин. „Скоростното“ каре поддържаше отлично темпо и дори в един момент се задържа в първата десетка, но добрата стратегия на професионалните картинг пилоти в крайна сметка ги изпрати на 18-то място.

От популярните професионални картинг пилот участеи взеха Лора Христова и Георги Пенков, който в последните години се изявява повече като механик. Двамата караха за екипа на Rocket с още двама аматьори и завършиха на 24-о място в общото класиране.

В сериозната конкуренция на картинг писта Хасково се включиха много звезди на българския спорт и шоубизнес, за които бързите спортове са страст. 13-кратната национална сноуборд шампионка Александра Жекова оглави  „Звездния отбор“, в който се редуваше на пистата с още четирима състезатели и показа отлични времена от по-малко от секунда от професионалистите.

Зад волана на All Stars Team седнаха двама шампиони по издръжливост – ултрамаратонецът Краси Георгиев и многократният шампион по плувен маратон Петър Стойчев. Воля и умения на пистата показаха още звездата от филма „Бензин“ Снежана Макавеева, а в последния момент звездното каре бе подсилено от рали състезателя Григор Григоров, заради отсъствието на филмовата звезда Асен Блатечки.

Много овации заслужи и отборът EKO&friends в състав от четирима от най-бързите служители на „ЕКО България“ и двама спортни журналисти със страст към скоростния адреналин. Момчетата дадоха всичко от себе си и заслужиха уважението на професионалните си съперници, като успяха да завършат състезанието в пълен състав и с постоянно темпо.

Единствената по рода си отборна надпревара за издръжливост у нас отбеляза страхотен успех още при първото си издание миналата година в Кюстендил. Второто състезание „Еко 12 часа на България“ в Хасково предизвика истински фурор със звездното си присъствие и страхотната атмосфера през всичките 12 часа на надпреварата.

След повече от 20 000 обиколки, половин денонощие или точно 720 минути постоянно състезание на пистата, състезателите се обединиха около мотото „Шампионите никога не се уморяват, защото се забавляват“.