Иван Влъчков – нагоре по стълбата към върха

Иван Влъчков – нагоре по стълбата към върха

През миналия сезон в картинг шампионата във висшия клас KZ2 влязоха няколко млади и талантливи пилоти, които със сигурност имат своето бъдеще в спорта. Един от тях беше Иван Влъчков. Едва на 16 години шампионът от Ротакс Макс Юниор за 2014 г. впечатли със силно каране на Серес, където записа 2-о и 4-о място и с оглед на по-старото си шаси, 5-ото място в крайното класиране си е сериозен успех.

Самият пилот, който е свикнал винаги да бъде в челото, не е съвсем удовлетворен от постигнатото, а това говори за големия му потенциал и амбиции. Всичко за Иван започва през 2008 г., когато той е на 9 години и за първи път се запознава от близо с автомобилния спорт. „Получи се малко странно, защото един познат, който отговаряше за охраната на баща ми, ме заведе на картинг пистата на ЦСКА, спомня си Влъчков. – Отидох там за първи път и направих 101 обиколки и ми хареса. Разбрах, че има школа за пилоти и започнах да се подготвям там. Хареса ми. Впечатли ме много скоростта – това да караш толкова бързо в завоите. И след това преминах в истинските състезания.”

За първи път Влъчков участва в професионално състезание през 2010 г. в Хасково, като преди това на същата писта прави и първите си сериозни тестове и то на заснежена писта. Той реално не почва от най-ниското ниво на картинга – клас Мини, а направо от Ротакс Юниор. Постепенно започва да се намесва сред водещите пилоти в класа, като прогресира постепенно. През 2012 г. е 3-и в крайното класиране, през следващата 2-и, а за 2014 г. вече е и шампиона в класа. Изкарва общо 6 сезона в него, научавайки всичко за картинга и пистите.

За първи път Иван участва в професионално състезание през 2010 г. в Хасково

Логично за 2015 г. преминава във висшия клас KZ2, като вече има и необходимите години (16), за да бъде допуснат до участие в него. Първият му сезон при най-големите беше много добър. Особено имайки предвид, че разполагаше с по-стара техните спрямо най-добрите. С малко повече късмет и

Идол на Иван от детските му години е Михаел Шумахер, който го е впечатлил с карането си и стила си. Може би не случайно стилът на Влъчков е агресивен, като на 7-кратният шампион във Ф1, с настройка за по-свободна задница и нейното отлично контролиране. Натиска здраво машината и спира късно точно преди завоя.

През 2014 г. Влъчков вече е шампион в Ротакс Юниор.

През новия сезон Влъчков освен в картинга, ще участва и в шампионата по автомобилизъм на затворен маршрут или т.н. писта с Хонда Сивик. Автомобил, с който Цветан Илиев записа грандиозни успехи на пистата. „Не си поставям цели предварително, както за картинг сезона, така и за пистовия шампионат, където не познавам нищо, подхожда предпазливо Иван. – В зависимост от това как се развиват сезоните може в по-напреднал етап да преценим дали да участвам в едни състезания за сметка на такива от другия шампионат ако има застъпвания.”

Хондата му подхожда изключително много. „Все едно за мен е правена. Влязох и дори не беше нужно да намествам седалката, описва той първото си качване в автомобила. – Седнах, запалих и потеглих.”

По отношение на колата, Иван смята, че разликите спрямо картинга не са толкова големи, като трябва да се внимава повече с предното предаване и да не се блокират гуми, което може да предизвика по-лесно завъртане. За по-бързото и лесно свикване с автомобила на Иван ще помага и самият Цецо Илиев. Досега Иван има едно участие с този автомобил в последния кръг от шампионата на Тайм Атак миналия сезон в Серес, където спечели първото място в генералното класиране. Това му осигури и 3-ото място в общото подреждане за сезона.

Любопитно е, че за 6 години в картинга Иван има само една катастрофа, при която беше ударен от Юлиян Серафимов-младши. Затова можем да кажем, че като цяло Иван кара много стабилно и в същото време агресивно, завършвайки във всички състезания, в които участва. Предпочита техничните и бързи писти, каквито за съжаление у нас реално няма, такова е трасето в Серес.

Извън пистата Иван обича да гледа Формула 1, като тренира усилено във фитнеса. Любимият му предмет в училище в физическото.