Измина и последният кръг за сезона, станаха ясни всички шампиони за 2023 г.

Измина и последният кръг за сезона, станаха ясни всички шампиони за 2023 г.

Измина и последният 6-и  кръг от националния шампионат по картинг на БФК-НКС, който се проведе през изминалия уикенд на пистата Пауталия в Кюстендил. Общо 40 пилоти от България, Северна Македония и Гърция участваха. Надпреварата бе организирана от Картинг Клуб Кюстендил и премина при слънчево и топло за сезона време, като след нея станаха ясни всички шампиони за 2023 г.

Последните двама неизвестни бяха тези в клас Rotax Senior и в No Gear Open. В Senior битката бе между Самуил Иванов и Калоян Генов. Първият имаше солидна преднина, като му бе нужно само да завършва маншовете днес близо до лидерите.

В първия финал обаче нещата не се развиха добре за него и след инцидент с Виктор Върбанов, Иванов финишира едва 6-и (в последствие бе класиран 5 и след дисквалификация на Юлиян Димитров за по-ниско тегло от задължителното минимално), а Генов стана първи. Състезанието бе спрямо заради катастрофата, при която за щастие Върбанов се отърва без сериозни контузии.

Първите трима в Rotax Senior

Във втория финал Генов отново дръпна напред, но този път Самуил направи силен старт и бързо излезе на 3-а позиция. След това изпревари и втория Пламен Балчев и до края поддържаше добро темпо, за да запази тази позиция и да вземе титлата в класа.

В общото класиране победата бе за Генов пред Иванов, а трети изненадващо се класира дебютантът в професионалния картинг Балчев. Той досега имаше само един тест в Хасково, но направи забележително каране, като в първия финал се възползва от инцидента и завърши на 2-а позиция.

В края на втория манш Балчев поизостана, но все пак събра 34 точки, с 1 повече от 4-ия Любомир Гърков. Последният направи кратко завръщане в клас Senior само в това състезание. Върбанов остана едва 8-и за кръга, но със събраните 17 точки все пак си осигури 3-ото място за сезона в категорията.

Призьорите в клас No Gear Open

В клас No Gear Open победата взе Слави Минков, с което си осигури и титлата за 2023 г. Този път той кара с ново шаси и бе по-бърз от основния си конкурент Христо Младенов и спечели и двата днешни финала. В битката за 3-ото място надделя Йосиф Тошков пред Илия Димитров, като последният имаше много технически проблеми. Така Тошков стана 2-и в крайното подреждане за сезона именно пред Илия.

В Rotax Junior осигурилият си вече титлата Петър Шингов записа още една победа. Този път тя дойде по-трудно, като след успех в манш 1  днес, във втория той остана 3-и след промени в настройките. Въпреки това той събра 48 точки, с 5 повече от Борис Михайлов.

Михайлов направи силен финал 2, но не толкова добър, колкото Илиан Янков. Той тръгна от последна позиция, но успя да изпревари всички. Това му осигури 4-ото място за кръга. Пред него 3-и за кръга се нареди Радослав Воденичаров, което пък му гарантира 2-ото място за годината зад Шингов.

Подиумът в клас Rotax Junior

В Minimax нов успех записа шампионът Стефан Стефановски. След финала той получи своя билет за участие на Световните финали на Rotax, които ще бъдат в Бахрейн през декември. Днес пилотът от Северна Македония победи и в двата финала.

Зад него и в двата манша се класира Кристиан Зинков, успявайки за второ поредно състезание да покаже скоростта и потенциала си. Така само 1 точка не му достигна, за да се изравни с Калоян Балабанов в крайното класиране за сезона. Двамата заеха 3-ото и 4-ото място, зад Деан Дамянов.

Дамянов води много сериозна борба днес с Балабанов за 3-ото място, като и в двата манша успя да задържи позицията си, за да стане 3-и за кръга и 2-и в шампионата.

Почетната стълбичка в Minimax

В Micromax осигурилият си титлата Макс Даниел Костов не успя да постигне 6-а победа от 6 старта. Той остана 2-и в двата манша днес, като във втория имаше инцидент с Димитър Станков. Това му коства загуба на няколко секунди, които се оказаха решаващи, след като лидерът Никола Рангелов получи 3 сек наказание за настъпване на бялата линия на старта. Авансът на Рангелов на финала бе 3.9 сек и в крайна сметка той спечели манша само с 0.9 сек и победата за кръга.

Местата в топ 3 допълни Милен Бахчеванов (3-и и в крайното класиране на шампионата), следван от Станков, който загуби много време при инцидента с Костов и изостана 4-и във финал 2.

Подиумът в Micromax

Крайни класирания от днешния кръг:

Класирания за сезон 2023 по класове можете да видите тук