Как се представи Никола Цолов на тестовете от F3 в Бахрейн

Как се представи Никола Цолов на тестовете от F3 в Бахрейн

Никола Цолов приключи първата серия тестове с новия си тим ART Grand Prix във Формула 3. Българският пилот ще дебютира в това първенство, след като спечели титлата в испанската Формула 4 в първия си сезон с едноместни болиди.

Изпитанията се състояха на пистата Сахир в Бахрейн, където на 3-5 март ще се проведе първият кръг от шампионата. През първия ден той записа 11-то време, във втория бе 6-ти, а в последния –11-ти. Програмата за последния бе съкратена заради пясъчна буря.

Най-доброто си време Никола записа във втория ден, когато при квалификационни симулации той постигна 1:47.287 мин. Той изостана на 0.645 сек от първия и негов съотборник Грегоир Соуси и на по-малко от 0.2 сек от втория в подреждането.

„Тези тестове са много важни, но на пистата излизат 30 пилоти и с екипа трябваше много внимателно да подбираме времето кога да излизам на пистата“, коментира Цолов. „Престоявахме повече време в бокса, докато чакахме да се освободи пистата.

Работихме повече за състезателно темпо, рядко правехме симулации на квалификации. В първенството има пилоти с много по-богат опит от мен с тези автомобили или близки до тези във Формула 3 и знам, че трябва да науча още много неща, за да съм по-близо до времената им.“

„Всяка сутрин разполагахме с по два нови комплекта гуми, с които да записваме по-бързи обиколки, заяви още българският пилот. – След това се концентрирахме върху симулации на състезателно темпо. Сахир е писта, която много изяжда гумите и трябва да си много внимателен със сликовете.

Трасето е технично и съм сигурен, че първите стартове от сезона тук ще са интересни. Все още губя по малко време във всеки един сектор спрямо най-бързите. Във втория ден на тестовете направихме някои промени по настройките, които определено дават резултат.”