Как се представиха българските пилоти на Таргу Секуиеск

Как се представиха българските пилоти на Таргу Секуиеск

Много наши пилоти участваха миналия уикенд във втория кръг от Националния шампионат на Румъния на пистата SKAT KART в Таргу Секуиеск. Общо 13 наши представители караха в различните категории.

За разлика от предния кръг, този път имахме представители и в кралския клас KZ. Това бяха Любомир Гърков и Христо Искилиев. Гърков бе 7-и след съботните маншове, но в неделя в първото състезание изостана 11-и. Той изгуби позиции още на старта, след като пилотът пред него тръгна бавно. Искилиев завърши 15-и след старт от 16-о място.

Във финал 2 Гърков прогресира с 3 места и финишира 8-и, което означаваше 9-о място в крайното класиране за кръга. В същото време Искилиев не завърши манша, като отпадна след 5 направени обиколки.

Любомир Гърков

В OKJ имахме трима наши пилоти – Алекс Дешков, Кристиян Димитров и Слави Минков. Дешков бе 3-и на квалификацията, а в двата хийта стана 2-и и това му определи тази позиция за първия старт в неделя. Две места зад него стартира Димитров, а Минков бе 11-и след проблеми в хийтовете и наказание.

На тази писта 2-ата позиция е неудобна за потегляне и на старта Алекс изостана 5-и. След това на първия обратен завой Дешков бе ударен от съперник при много необмислена атака от вътрешната страна. Така пилотът от Велико Търново изостана на половин обиколка от другите. Все пак той навакса до 9-о място. Минков се класира 8-и, а Кристиян получи 5 сек наказание за хлътнал спойлер и от 5-и бе класиран 7-и.

Алекс Дешков

На втория финал Алекс стартира 9-и и след много добро каране завърши 3-и, като бе по-бърз от 2-ия пред него. Това му отреди 4-о място в общото класиране, само на 3 т. от подиума. Димитров завърши състезанието 5-и и зае тази позиция в крайното подреждане. Минков се нареди 10-и във финал 2 и 10-и за кръга.

В клас Senior кара шампионът за миналата година на Румъния Мартин Беков, който спечели и първия кръг преди 3 седмици. Сега отново успя да спечели, но този път му бе по-трудно. Той бе 3-и в квалификацията, а в двата хийта в събота се придвижи напред до съответно първо и второ място, което му даде полпозишън за неделя.

Мартин Беков

В първото състезание поведе пилотът от второ място Томи Драган, но той направи фалстарт и получи 10 сек наказание. На пистата той остана лидер до финала, а Беков кара зад него, знаейки, че няма смисъл да го изпреварва. В същото време другата наша представителка Лора Христова изобщо не успя да стартира заради технически проблем.

Във финал 2 Беков поведе след старта, но зад него бързо път напред си проби Драган и от 5-о място успя да изпревари всички пред него и да спечели след оспорвани битки. Марти запази второто място и така спечели кръга с 45 точки, с 9 т. пред Драган. В същото време Лора не завърши и втория манш и не взе точки.

В Rotax Junior за втори път в официално състезание в класа кара Петър Шингов. След съботните хийтове той се класира на 6-а позиция на грида за първото състезание в неделния ден. В него той остана 8-и. Във втория финал пилотът от Пловдив бе дисквалифициран заради това, че не влезе навреме в закрития бокс.

Георги Илиев (вдясно)

В Mini имахме най-много наши представители – Виктория Янкова, Силвия Станчева, Георги Илиев и Виктор Тодоров. Най-напред след съботните квалификации и хийтове бе Илиев, който се нареди 7-и на грида за първото състезание в неделния ден

Във финал 1 пилотът от Хасково кара отлично и завърши 4-и. Станчева, която даде най-добро време в загряващата тренировка на мокро, пък прогресира с 2 места, за да завърши 6-а. Янкова също напредна с 2 места и стана 11-а, а Тодоров се класира 13-и.

Във втория финал Илиев получи наказание за хлътнал спойлер и това го прати едва 9-и. Тодоров и Янкова също получиха санкции и останаха 13-и и 14-а, а Станчева нямаше добър манш и завърши 11-а. В общото класиране Илиев е 7-и, Силвия 8-а, а Янкова и Тодоров 14-а и 15-и.

Част от българската група в Румъния

В категория Pufo наша представителка бе Мартина Бонева. Тя направи много силен съботен ден с 3-о място в квалификацията и 2-о в двата хийта. В първия финал в неделя поведе, но към края започна да губи позиции, а в последната обиколка се завъртя и не завърши.

Във втория финал тя беше много бърза и си проби път до 5-ата позиция, като ако имаше още обиколки, по всяка вероятност щеше да се придвижи и по-напред. В общото класиране за кръга Бонева е 8-а с равни точки със 7-ата в подреждането.