Как се представиха българските пилоти в 4-ия кръг на румънския шампионат

Как се представиха българските пилоти в 4-ия кръг на румънския шампионат

Много български пилоти участваха в 4-ия кръг от националния шампионат на Румъния, който се проведе идния уикенд на пистата Скат Карт в Търгу Секуиеск.

В кралския клас KZ участие взеха Кристиян Димитров и Христо Искилиев. Искилиев направи много добри стартове, но имаше проблеми с мотора и нямаше достатъчно мощност в хода на състезанията. Той остана 10-и в общото класиране. Пилотът от Хасково не завърши първия финал в неделя, но във втория се класира 12-и и е 14-и в общото класиране.

В категория OKJ участваха Георги Илиев, Алекс Дешков, Петър Шингов и Христо Младенов. До петък преди предпоследната тренировка Алекс беше най-бърз от всички в класа, но след това проблем с мотора качи времената му с половин секунда. Установиха проблема и то не напълно едва малко преди квалификацията и той остана с пето време.

Христо Искилиев

След 4-то и 3-то място на хийтовете, на първия финал тръгна от 4-та позиция, което изобщо в екипа му не искаха да се случва, защото на тази писта външното стартиране е изключително неблагоприятно. След старта изостана 7-ми и наваксването беше трудно. В крайна сметка завърши пети и на втория финал стартира отвътре.

Във финал 2 Дешков стигна до 2-ра позиция, но за нещастие на обратен завой Давид Козма получи удар от съперника зад него и рикошетно удари Алекс. Резултатът беше отпадане след 3-та обиколка заради пукната джанта и паднала верига, а отново нямаше никакво наказание за румънски пилот. В крайна сметка – 7-мо място в крайното класиране.

Алекс Дешков

Една позиция зад него завърши Христо Младенов. Той се възползва от инцидентите във финал 2, в който се класира 7-и. В тях бе замесен и Петър Шингов, който отпадна заедно с още двама пилоти. Пловдивчанинът нямаше добра скорост през уикенда като цяло и остана 10-и. Георги Илиев не успя да стартира и в двата финала в неделя, като не се чувстваше добре, и остана последен.

В Senior Rotax участваха Лора Христова и Бранков Николов. Плевенчанката бе в топ 5 до събота, но тогава започнаха проблемите й. Тя попадна в трафик в квалификацията и не можа да направи хубави бързи обиколки. Остана едва 10-а в сесията, но още в първия хийт достигна до 5-ото място. Във втория отпадна след удар от съперник, след който се изкриви шасито.

В неделя отново Лора трябваше да наваксва. В първия финала тя стана 6-а от 15-а, като на старта колоната пред нея наби спирачки преди изгасването на светофара и се получи още веднъж голям удар, който върна предницата й в криво и трудно за каране състояние.

Лора Христова на подиума с отбора си 7MOTORSPORT след финала

За втория манш дойдоха условия, които никой не бе очаквал – мокра писта със сликове. Лора се изкачи до 3-ото място, но грешка на обратния бърз завой й коства позиция. Така тя остана 4-а във финала и 4-а в крайното класиране.

Николов бе едва 17-и в квалификацията. Той също се справи добре с наваксването и бе 11-и в първия хийт и 7-и във втория. Така в неделя стартира 7-и в първия финал, но изостана 11-и. Във втория финал не можа да прогресира и завърши 11-и, на което място остана и в крайното класиране.

Виктор Николов

В Junior Rotax Виктор Николов бе най-предно класиралия се български пилот, който завърши 6-и в общото подреждане в първото си участие в професионално състезание. Той надмина очакванията, като успя да се адаптира много бързо благодарение на екипа на Гърков картинг спорт и постоянно надграждаше. Не направи груби грешки и изпреварваше чисто.

На една позиция по-назад завърши друг дебютант в професионалния картинг Виктор Минков. Той имаше проблеми на квалификацията. След инцидент картът му бе с 2 кг по-малко от нужното при измерването, за което бе дисквалифициран. Така той стартира последен в хийтовете, но напредна доста. В неделя продължи да прогресира и стана 6-и във финал 1 и 7-и в общото подреждане.

Виктор Тодоров и Виктор Минков

Виктор Тодоров  отбеляза спад спрямо предходните състезания, като досега винаги бележеше прогрес. Тодоров имаше скорост, но не бе постоянен, и не се справи на очакваното ниво. Той се класира 10-и в общото подреждане, а пред него 9-и стана Кристиян Иванов. Последният направи силен втори финал в неделя, където се нареди 8-и.

В клас Mini 60 най-предно се класира Мартина Бонева. Тя завърши 11-а в първия финал, а във втория 10-а, което и отреди 9-о място в крайното подреждане за кръга. Мартин Любенов се класира 19-и след по-добър финал 2.

Мартина Бонева (вляво)

Другите двама българи Ангел Савлеков и Давид Боянов останаха едва 21-и и 22-и. За втория причината беше основно в това, че Боянов имаше технически проблеми през целия уикенд. Картът му в много случаи не можеше да запали и поради тази причина той не можа да вземе участие в квалификацията и след това не можа да стартира във финал 2.