Как се представиха българските пилоти в Бакау днес

Как се представиха българските пилоти в Бакау днес

Много български пилоти карат този уикенд в 5-ия кръг от националния шампионат по картинг на Румъния. Той се провежда на пистата в Спийд Парк Бакау. Днес се състояха квалификациите и квалификационните хийтове.

В кралския клас KZ за първи път в официално състезание тази година участва Искрин Арабаджиев. Той записа 6-о време в квалификацията, а в първия манш прогресира с 2 позиции и завърши 4-и. Във втория остана 7-и и ще стартира 5-и в утрешната първа надпревара.

В клас Rotax Senior има рекордните за годината трима наши пилоти. Освен шампионата за миналата година и лидер в първенството през тази Мартин Беков, на линия са още Лора Христова и Александра Вътева.

Мартин Беков

Беков бе най-бърз в официалната тренировка, но в квалификацията остана 4-и, като не можа да достигне времето си от предната сесия. В първия хийт Мартин завърши 5-и, но във втория показа повече скорост и се класира 3-и. Така утре той ще бъде 4-и на грида в първото състезание. Вътева ще е 13-а, а Лора 24-а.

В OKJ участват Слави Минков и Кристиян Димитров. В първия хийт пилотът от Хасково отпадна още в началото, а Минков завърши 6-и след старт от същата тази позиция. Във втория Минков остана 7-и, а Димитров финишира 6-и, но заради наказание от 5 секунди за хлътнал спойлер остана 9-и. Утре Минков ще бъде 7-и на грида в първото състезание, а Кристиян 9-и.

Кристиян Димитров със своя баща и механик Данаил

В клас Mini 60 по традиция имаме най-много участници. Този път те са цели 5. Най-напред утре от тях ще потегли Георги Илиев – 13-и след 11-о и 14-о място в хийтовете.

Една позиция зад него ще бъде Пресиян Стоянов, който за първи път тази година кара в румънския шампионат. На 15-а позиция ще бъде Виктор Тодоров, който продължава да отбелязва прогрес спрямо началото на сезона. От 19-о и 20-о място ще потеглят останалите двама българи – Виктория Янкова и Свилен Статлев.

Георги Илиев със своя баща и механик Даниел

Най-добре от всички наши се представи Мартина Бонева в клас PUFO. Тя бе най-бърза в квалификацията, а след това в двата манша завърши на 2-а позиция с минимални изоставания спрямо лидера. Съответно тя ще бъде на 2-а позиция на старта утре в първото състезание.

Състезанията в неделя ще бъдат предавани на живо в Facebook от 10:30 часа местно и българско време на страницата на федерацията Federatia Romana De Karting.

Мартина Бонева