Как се представиха българските пилоти в Букурещ днес

Как се представиха българските пилоти в Букурещ днес

Много български пилоти караха в днешния съботен ден от 6-ия и последен кръг от националния и румънския шампионат по картинг, който се провежда на пистата Амкарт в Букурещ.

При слънчево и топло за сезона време днес се проведоха квалификациите и квалификационните маншове. В клас KZ2 общо трима българи караха, двама от които за националния шампионат – Христо Искилиев и Николай Арабаджиев, както и Любомир Гърков,

Гърков се класира 5-и в квалификацията, Искилиев се нареди 14-и, а Николай Арабаджиев 20-и. В първия хийт  Гърков запази позицията, Искилиев се възползва от проблемите на пилотите пред него и стана 10-и, а Арабаджиев отпадна в самото начало след инцидент.

Във втория манш обаче Гърков получи сериозна повреда в двигателя и по думите на баща му Димитър Гърков не е ясно дали ще може да кара утре. Искилиев също не завърши, а това успя да стори само Арабаджиев – 14-и. Ако кара утре, Любо ще потегли 8-и на грида.

В Rotax Senior защитаващият титлата си от миналата година Мартин Беков бе най-добре представилият се български пилот, който не кара за националния шампионат.  И в двата хийта днес той води оспорвани битки с Томи Драган, като в крайна сметка остана втори и в двата и утре ще стартира от тази позиция в първия финал.

От състезаващите се за националния шампионат най-напред ще стартира Калоян Генов – 5-и. Той завърши съответно 6-и и 10-и в двата хийта днес. Александра Вътева ще е 10-а на грида след 8-о и 11-о място в хийтовете. Много добре се движеше и Лора Христова след 5-о място в хийт 1, но във втория тя не завърши и ще бъде 13-а в решетката утре във финал 1. Не завърши втория хийт и друг наш представител Самуил Иванов. Той не се представи много добре и в първия хийт и ще стартира едва 20-и.

В клас OKJ най-напред от състезаващите се за националния шампионат пилоти ще потегли Алекс Дешков – 6-и. Той имаше проблеми с мотора днес и се наложи той да бъде сменен. Въпреки това пилотът от Велико Търново взе максимума и в манш 2 завърши 5-и.

От другите пилоти, записани за шампионата на БФК, Томи Хаджийски ще потегли 9-и, а Йосиф Тошков 14-и. Извън първенството ни най-предно ще се подреди на грида утре Кристиян Димитров. Пилотът от Хасково стана 4-и в двете надпревари и ще тръгне от това място утре. Слави Минков, който също кара извън класирането за шампионата ни, ще стартира 11-и.

В Rotax Junior единствен наш представител бе Петър Шингов. Той направи силен първи манш, но наказание от 5 сек за хлътнал спойлер го прати едва 7-и. Във втория той не завърши, след като бе замесен в инцидент още в самото начало и ще стартира в първото състезание утре 11-и.

В клас Mini 60 имахме най-много представители – 5 за националния шампионат (Деан Дамянов, Христо Младенов, Радослав Воденичаров, Свилен Статлев и Калоян Гьошев) и още 4 извън него (Виктор Тодоров, Виктория Янкова, Георги Илиев, Пресиян Стоянов).

След предполагаем проблем странспондерите се оказа, че след квалификацията най-добро време има записано от Георги Илиев. Така той потегли от полпозишън, но бързо изостана в класирането и в двата манша. В крайна сметка най-добре от нашите пилоти се справи Христо Младенов, който записа 7-о и 8-о място и ще потегли утре 5-и. Добре се представи и Калоян Гьошев, който ще стартира 2 места по-назад. Дамянов ще сенареди 10-и, Илиев ще е 13-и, Воденичаров 17-и, Статлев 18-и. Виктор Тодоров ще е 21-и, следван от Пресиян, а Янкова 25-а.

Венцислава Ганчева беше единствена наша представителка в MicroRotax. След напористо каране 7-о и 3-о място в двата манша днес, в неделния ден тя ще стартира 5-а в първия финал.

Давид Боянов, Калоян Балабанов и Мартин Любенов караха за националния шампионат в клас PUFO (еквивалента на Mini BG), които и спорят за титлата в категорията за сезона. Най-челно ще стартира в неделя Боянов – 6-и, който можеше да е 1 позиция напред ако не бе получил 3 сек наказание за хлътнал спойлер, Любенов 13-и, а Балабанов 20-и.

Освен тях кара и Мартина Бонева (не е записана за шампионата на БФК), която ще потегли 8-а след 5-о място в хийт 1 и 11-о в хийт 2, в който финишира 4-а, но получи наказание от 10 секунди за инцидент.