Как се представиха българските пилоти в Букурещ днес

Как се представиха българските пилоти в Букурещ днес

Общо 10 български пилоти в 5 различни класа взеха участие в днешния съботен ден от първия кръг на Националния шампионат по картинг на Румъния. Нашите състезатели като цяло се представиха много добре при силна конкуренция от местните пилоти, които познават много добре пистата край Букурещ. Денят премина без валежи при предимно слънчево и топло за сезона време.

В кралския клас KZ2 имахме 1 представител – Любомир Гърков. Той спечели квалификацията с близо 0.3 сек аванс, след като взе убедително и първия хийт. Във втория обаче загуби лидерството още на старта, а после изостана с още 1 позиция. Оказа се, че е имал технически проблем – скъсан маркуч на бензиновата помпа.

Мартин Беков и Любо Гърков

За утре Гърков от съображения за сигурност ще кара със състезателния двигател, след като днес бе с тренировъчния. След финала завършилият първи в хийт Никола Трифу, изпреварил Гърков при потеглянето, получи 10 сек наказание за фалтсрат, което го прати 4-и. Така Гърков бе класиран 2-и и убедително първи в общото класиране за деня само с 2 наказателни точки.

В клас OKJ нашите представители бяха трима. В квалификацията най-напред от тях се класира Алекс Дешков 6-и, а Кристиян Димитров и Томи Хаджийски се наредиха 7-и и 9-и. В първия хийт Дешков спечели 1 позиция и завърши 5-и, Томи прогресира с 2 места и бе 7-и, а Кристиян отпадна още в началото, след като бе ударен от съперник.

Томи Хаджийски-старши, баща и механик на пилота

Във втория хийт Дешков направи отличен старт и спечели 2 позиции, но имаше технически проблем, като се оказа, че е изкарал манша без спирачки, с развити лагери, изместена ос и дупка в клапата на мотора. Все пак той завърши 9-и, а пред него се наредиха Кристиян и Томи. За утрешното първо състезание тримата ще за едни след друг в решетката – Дешков 7-и, Томи 8-и и Кристиян 9-и.

В Rotax Senior ни представя Мартин Беков. Той бе най-бърз в квалификацията, а в първия манш водеше до последната обиколка. В нея обаче бе изпреварен от двама румънски пилоти и остана 3-и. Битката беше много оспорвана и в манш 2, но в него Беков задържа лидерството и ще стартира утре първи.

Екипът на Слави Минков

В Mini 60 участваха Слави Минков, лидер в шампионата у нас, и Петър Шингов. Минков се класира на чудесната 3-а позиция в квалификацията пред Шингов, а след отличен старт излезе 2-и в първия манш. В хода на надпреварата за кратко време загуби 3 позиции и изостана 5-и. В края навакса 1 място – 4-и, докато пловдивският пилот завърши 6-и.

В хийт 2 Слави запази 3-ото място от решетката, а Шингов отново завърши 6-и. Точно от тези позиции двамата ще потеглят утре в състезание 1.

Александър Беков и Веселин Шингов

В клас Pufo, който е еквивалент на нашия Mini BG, участваха 3-ма наши пилоти, сред които две дами – Виктория Янкова, Мартина Бонева и Деан Дамянов. Най-добре се представи Дамянов, който даде 4-о време в квалификацията.

След чудесен старт в първия хийт дори за известно време Дамянов бе 2-и, но след това отстъпи 1 позиция. Във втория Деан се класира 4-и и ще тръгне от 3-а позиция в утрешната първа надпревара. Янкова и Бонева ще са 8-а и 9-а.

Резултати в реално време и класирания утре можете да следите на: http://www.apex-timing.com/live-timing/federatia-romana-karting/

Резултати от днешния ден: