Как се представиха българските пилоти във 2-ия кръг от румънския шампионат в Търгу Секуиеск

Как се представиха българските пилоти във 2-ия кръг от румънския шампионат в Търгу Секуиеск

Много български пилоти участваха във 2-ия кръг от националния шампионат на Румъния, който се проведе миналия уикенд на пистата Скат Карт в Търгу Секуиеск. Общо 13 наши състезатели се бориха за призови класирания в 5 различни категории.

В клас KZ Любомир Гърков нямаше скорост през целия уикенд, без конкретна причина. Неговият баща и механик Димитър Гърков го отдаде основно на наднорменото тегло на пилота. В първия финал Гърков завърши 11-и, а във втория 14-и, което означаваше 13-а позиция в крайното класиране.

Две позиции по-напред – 11-и, се класира Христо Искилиев, който се представи добре и реализира скоростта си. След хийтовете в събота бе на 8-о място, а в първия финал в неделя той се класира 9-и. Третият български пилот Кристиян Димитров остана 17-и в крайното класиране, като нямаше добра скорост в неделните състезания.

Христо Искилиев

В клас OKJ участваха общо 4 български състезатели. Алекс Дешков беше много бърз, макар че скоростта дойде чак след първия хийт. За съжаление уикендът беше пълен с грешки от негова страна, но и с несправедливо наказание във втория финал. Той финишира 3-ти в първия финал, но след наказание от 10 сек. за застъпване на линията преди изгасване на светофара, остана на 7-а позиция.

Във втория финал стартира 7-и и финишира 2-и, като през цялото време беше най-бърз на пистата (направи и най-бързия тур), но отново наказания от 3 и 5 сек. за лек контакт с противник при изпреварване го изпрати 6-и. Така той остана 6-и и в крайното класиране, макар че и в двата финала доминираше над всички в този клас.

Дешков (на заден план) в битка със съперник

Една позиция по-напред – 5-и, се нареди друг Слави Минков. Той завърши на 5-о място в първия финал, от което бе и стартирал. Във втория Минков финишира 5-и и бе класиран 4-и. В крайното класиране завърши с равни точки с 4-ия, но румънският му съперник бе с много по-добро класиране от квалификацията – 3-о срещу 7-о за Слави.

Друг български пилот Христо Младенов се нареди 7-и след 8-о и 7-о място в двата финала, като по-доброто му каране беше във втория. На 9-о място остана Георги Илиев, който също направи по-силен втори финал. Той имаше по-добра скорост в събота, като даде 6-о време в квалификацията.

Лора Христова на подиума в клас Senior

В клас Senior Rotax Лора Христова успя да стигне до подиума, което е най-доброто класиране за български пилот в кръга. В първия финал плевенчанката беше много близо до челните места, но механичен проблем в края я свали до 5-ото място.

Във финал 2 Христова кара невероятно и стигна до 2-ото място, като само 43 хилядни я разделиха от първия. Така тя завърши на 3-о място в крайното класиране с равни точки с втория, като по-задната й позиция в квалификацията се оказа решаваща.

Другият български пилот Бранко Николов завърши 21-и в общото подреждане. В първия финал той финишира 15-и, но наказание от 5 сек заради хлътнал спойлер го прати 20-и. Във финал 2 Николов завърши 19-и. В същинския състезателен уикенд участие не успя да вземе Данислав Арсов. Неговият двигател се счупи още в четвъртък, след което пилотът от Велико Търново реши да прекрати участието си.

Виктор Тодоров, Петър Шингов и Кристиян Иванов

В Junior Rotax Петър Шингов кара много добре и бе близо до подиума. Той трябваше да стартира по-назад още в хийтовете заради, тъй като в квалификацията бе дисквалифициран заради използване на различно гориво от позволеното (правилата за бензина в класа са били променени за този кръг, а в екипа на Шингов не са били наясно).

Въпреки това Петър кара силно и финишира 5-и в първата надпревара в неделя, но 5 сек санкция за потънал спойлер го върна 6-и. Последва силна езда и 2 позиции напред във финал 2, което означаваше 4-о място в манша и 4-о в общото класиране.

Виктор Тодоров отново показа голям прогрес, този път по отношение на изпреварванията. Той атакуваше много по-смело, като в първия финал стана 9-и. Във втория напредна с цели 3 позиции и се класира 6-и, което му отреди 7-о място в крайното класиране.

Кристиян Иванов този път не успя да постигне отличните си класирания от предните състезания в Румъния. Основно това се дължеше на проблеми с двигателя, които се появиха в събота. В първия финал в неделя Кристиян завърши 10-и, но 5 секунди наказание за хлътнал спойлер го прати 11-и. Последва отпадане още в първата обиколка във финалното състезание също заради технически проблем.

В категория Mini 60 караше Мартина Бонева. В хода на уикенда тя подобряваше скоростта си. В първия финал тя завърши 13-а, като напредна с 3 позиции спрямо стартовата си. Във втория също се класира 13-а, а в крайното подреждане за кръга е 12-а.

Мартина Бонева (вляво)