Какви са разликите между Mini BG и Mini

Какви са разликите между Mini BG и Mini

В днешния технически материал ще разгледаме какви са разликите между машините в малките класове на картинга у нас – Mini и Mini BG. Макар на външен вид те да изглеждат много близки, всъщност различията не са никак малко и водят до голяма разлика в скоростта.

Машината в Mini BG е ограничена с венец 77, като според правилника нямаш право да променяш предния и задния венец. Тя е с по-малък карбуратор спрямо по-горния клас. Електрониката й е лимитирана, което води до това, че двигателите не могат да достигат повече от 11 000 об/мин.

При Mini електрониката позволява достигане до 14 000 об. Разликата в мощността на двигателите достига до 5 конски сили (около 6 к.с. за Mini BG спрямо около 11 к.с. в при Mini).

картинг от клас Mini BG, снимка: Георги Павлов

В Mini BG се кара с по-твърди гуми, като целият сезон може да се изкара с 2-3 комплекта. В Мини гумите са по-меки и по-бързо се износват.

По отношение на времената на обиколка, картовете в Mini са с до 4 секунди по-бързи в зависимост от пистата. Машините от Mini също така са с около 15 кг по-тежки – минимално тегло 110 към 95 кг. Самите шасита за 2-та класа са еднакви.

Пилоти от Mini Bg и Mini заедно на пистата по време на тестове в Кюстендил