Кои са победителите и призьорите на Пролетна Купа Хасково 2023

Кои са победителите и призьорите на Пролетна Купа Хасково 2023

Миналия уикенд се проведе 3-ото издание на Пролетна Купа Хасково. Надпреварата бе организирана отново от екипа на „Гърков картинг спорт“. С нея на практика се откри и активният сезон в професионалния спорт у нас. Първият кръг на БФК-НКС ще бъде на 21-23 април в Кюстендил.

При слънчево и приятно за сезона време и много добра организация в Хасково пилотите премериха сили в общо 8 класа. Регламентът включваше по 2 манша и в двете посоки на пистата, което предложи интересно предизвикателство.

Победител в кралския клас KZ Open стана Любомир Гърков. Успехът му обаче не дойде лесно. След проблемите вчера и спукана гума, днес той трябваше да стартира по-назад в колоната в 3-ия манш днес. Но той бързо си проправи път напред, като в последните обиколки успя да изпревари Христо Искилиев.

Подиумът в клас KZ

В 4-ия манш Гърков вече нямаше проблеми и спечели от полпозишън, а Искилиев остана втори, следван от Кристиян Димитров. Местният пилот се забави на старта и изостана, но след това навакса и завърши 3-и, на което място се нареди и в общото класиране. За Димитров това бе първо състезание в този клас и се справи чудесно.

Оспорвана битка за 4-ото място водеха братя Делчеви и Цанко Цанков, като в крайна сметка Петър завърши 4-и, следван от Цанков и Цветан Делчев, като последните двама не завършиха 3-ия манш заради инцидент помежду си.

В клас OKJ битката за победата бе между Петър Шингов и Слави Минков. Тя бе много оспорвана, като в 3-ия манш днес спечели Минков, а в 4-ия надделя пилотът от Пловдив, което му осигури и крайния успех.

Призьорите в OKJ

Сериозна беше и борбата за 3-ото място, като в нея само с 1 точка победи местният пилот Георги Илиев спрямо Христо Младенов. Зад тях 5-и се нареди Йосиф Тошков.

Пилотите в Rotax Senior и Rotax Junior караха заедно. В по-високата категория успех още в първото си състезание записа Бранко Николов, който направи силен 4-и манш с изпреварване в последната обиколка и спечели само с половин точка повече спрямо Мартин Беков. Последният пропусна квалификацията и първия манш в събота.

Почетната стълбичка в Rotax Senior

Също победа в първото си състезание в Junior записа Виктор Тодоров. Той надделя с 2 точки пред Мартин Гарбев, като решителен се оказа последният 4-и манш днес. В него Тодоров завърши 2-и, въпреки че имаше инцидент с Габриел Александров още на първия завой след старта. При него Габи отпадна, в Виктор продължи и завърши зад Гарбев, който е на 2-а позиция в общото класиране за кръга. След инцидент вчера, Силвия Станчева не успя да кара в днешния ден и остана 4-а.

Подиумът в Rotax Junior

В новия у нас клас Rotax MiniMax убедително спечели Деан Дамянов, който спечели убедително пред Венцислава Ганчева. Дамянов тази година е с нов механик – Денис Янев, който се завръща на пистата след 2 години отсъствие.

Първият и втората в MiniMax

В Mini победителка стана Мартина Бонева след оспорвана борба с Давид Боянов и Свилен Статлев. Тя спечели 4-ия манш днес. Боянов в 3-ия манш пък получи наказания за спойлер и спечелена позиция след удар от общо 15 секунди и това го върна назад.

Така той завърши 3-и в общото класиране, зад Статлев, като двамата завършиха с равни точки, но по-предното класиране на Свилен в квалификацията му даде предимство.

Призьорите в клас Mini

В Micromax имаше двама участници (на снимката долу), като успехът бе за Стелиян Господинов пред Борислав Манев, като и за двамата това беше дебют в официално състезание.

В Mini BG Димитър Станков и Даниел Пуцов (на подиума долу) завършиха с по 73 точки, след като си размениха по 1 първо място в маншовете днес. По-доброто класиране от квалификацията даде решаващото предимство за Станков.

Крайни класирания във всички класове: