Кристиан Зинков – първият шампион у нас в Micromax

Кристиан Зинков – първият шампион у нас в Micromax

Днес в рубриката млади таланти ще ви представим още един млад и перспективен картинг пилот у нас – Кристиан Зинков. Той стана първият шампион у нас в клас Micromax за 2022 г. Зинков е от малкото подбалканско градче Твърдица и има своята интересна история досега.

Кристиан от малък е любител на състезателните машини. Желанието му да се състезава с картинг идва от първото състезание на Самуил Иванов в Хасково през 2020 г. До онзи момент Кристиан бе карал ATV и любителски картинг на пистата в Твърдица.

За първи път участва на състезание у нас през 2021 г. Това се случва в Хасково във 2-ия кръг от националния шампионат (БФК-НКС) в клас Mini BG с шаси Маранело. През същата година кара в още 2 надпревари – в Кюстендил, като най-доброто му класиране е 4-о място за кръга и 2-о в един от маншовете.

С баща си Пламен в първия си картинг

Желанието на Зинков е да се бори за победите, но състезателната му машина не бе от най-добрите. За 2022 г. обаче у нас се сформира новият състезателен клас – Micromax. Той се оказа нискобюджетен и достъпен за повечето деца, желаещи да се състезават професионално. Така семейството му – баща му и негов механик Пламен и майка му Ирина, решават Кристиан да изкара цял сезон в този клас, за да се види какво може той в една пълна кампания.

Още от първия му тест се видя, че момчето има голям потенциал в тази категория. Кристиан веднага започна да дава най-добри времена с новия си картинг с шаси Прага. Това се пренесе и на пистата по време на сезона. Той спечели първия кръг в дъжда на Враца. Последва 3-о място на същото трасе на сухо в следващия кръг, преди да дойде нов триумф в 3-ия кръг в Кюстендил.

Победата на Серес в Гърция

Превъзходството си Зинков затвърди с първи места отново в Кюстендил на Пауталия и на Серес в Гърция, което се оказа и последното за сезона състезание в този клас. Така Кристиан завърши с голям аванс от 72 точки пред втората в подреждането Венцеслава Ганчева.

Родителите му подчертават, че допреди последното състезание на Серес, той е опознавал пистите броени дни преди надпреварите. Като след всяка една е трупал безценен опит. Може да звучи като клише, но бензинът е в кръвта му. Баша му Пламен е механик на мотоциклети, а в последствие и на състезателни автомобили.

През тази година Зинков ще се състезава в нов клас – MiniMax, който също е дебютен за националния шампионат. На този етап пилотът от Твърдица няма спонсори и е изцяло финансиран от родителите си.

Извън пистата Кристиан учи в СУ Неофит Рилски в Твърдица и през тази учебна година е в 5-и клас, като е отличен ученик. От 6 годишен тренира карате в тима на Карате клуб Будостил Твърдица (където има зелен колан), за да поддържа добра форма. Тренирал е и спортно ориентиране в ски клуб Чумерна Твърдица, а освен това обича да кара колело.

Всичко това му помага да бъде по-издръжлив на натоварванията в състезанията. В свободното си време тренира на симулатор със състезателни игри. Изключителен фен е на Формула 1 и Люис Хамилтън, като мечтата му е един ден да се срещне със седемкратния шампион.