Кристиян Христов: Битката в Ротакс бе много оспорвана, но спортсменска

Кристиян Христов: Битката в Ротакс бе много оспорвана, но спортсменска

Кристиян Христов е шампионът в клас Ротакс Джунър в първенството по картинг тази година. След пспорвана битка с Христо Пенов и Николай Петров, стагозагорецът успя да се наложи над съперниците си с много силно каране в последния кръг в Кюстендил, където спечели и 4-те състезания. Как се разви сезонът за Кристиян, каква беше битката с конкурентите и какви са бъдещите му планове, пилотът разказа за karting.bg

– Разкажи ни първо как успя да спечелиш титлата? Как се развиха последните състезания в Кюстендил?

– Спечелих и 4-те състезания. В първото направих добър старт и се движих първи през цялото време. На второто след старта на първия обратен завой блокирах гумите, тъй като още не бяха „хванали“ добре. Изпуснах точката на спиране и влязох в завоя по-късно. Съответно Дейвид Митов ме изпревари. Но на старт-финалната права на следващата обиколка успях да го изпреваря. Върнах си първото място, на което и финиширах. В третото състезание стартирах първи и водех през цялото време. А в 4-ото направих перфектен старт и гумите заработиха веднага много добре. Така успях да направя 20 метра преднина пред втория. До края успях да направя една права аванс пред втория.

 – Доста убедителен изглеждаше. На какво се дължеше отличната ти форма през уикенда?

– Картингът беше в перфектно състояние. Двигателят беше настроен много добре. Механикът го беше направил да стои много стабилно на тази писта и да използва много добре гумите. Налягането в гумите беше перфектно.

 – Спомена за механика ти Станислав Каваримов (на снимката долу в средата). През сезона той доста строго се отнасяше с теб и следеше всяка твоя изява. Разкажи ни повече за него

– Той е много хубав човек и с него можеш да шегуваш. Много е готин, но когато си върши работата, го прави на 100%. Гледа всичко да е на много високо ниво, за да не може от картинга да изпадне нещо и да стигна до финала без проблеми.

– С какво ти помага той, освен при подготовката на картинга?

– Много ми помага по време на състезанията, като с ръцете ми показва дали зад мен има пилот. Ако няма знам, че мога да карам спокойно. По време на тренировките ме гледа на цялата писта и ми казва какво да правя, къде греша.

 – Пусна обява, че си продаваш картинга. Значи ли това, че състезанията в Кюстендил ти бяха последните у нас?

– Не. Другата година сигурно ще карам клас X30 Джуниър в Англия. А за 2018 г. планирам да карам у нас в KZ2. Продавам картинга, защото ще купуваме чисто ново шаси с чисто нов двигател. В Роткас Джуниър няма да карам повече.

 – Какво ти предстои до края на годината?

– Предстои ми участие в Световния шампионат на Ротакс, който ще се проведе от 15 до 23 октомври в Сарно, Италия. Това е състезание на шампионите в Ротакс от всяка държава и ние ще представим България. Конкуренцията ще е много голяма. Има 20-30 пилоти, които са карали на тази писта и я познават. Това ще им даде много голямо предимство. Аз не съм карал на нея.

 – По мнението на доста специалисти и фенове през изминалата година най-силен беше шампионата именно в твоя клас Ротакс Джуниър. Водихте сериозна битка с Христо Пенов и Николай Петров (тримата на снимката горе). Как ти видя сезона?

– Най-сериозният ми съперник беше Христо Пенов. Николай Петров също беше много силен. Битката беше оспорвана, но спортсменска. Аз винаги гледам всичко да е чисто и да изпреварвам чисто. Избягвахме ударите. Имаше и някои инциденти, но за 6 състезания най-много на 2 от тях да е имало инциденти.

Как приемат съучениците ти успеха? (Кристиян учи в Търговската гимназия в Стара Загора)

– Поздравяват ме и ми пожелават успех. Но те не знаят, че съм известен, защото спортът ни не е разпространен достатъчно. В първия ден след успеха на училище някои знаеха, че съм спечелил състезанието в Кюстендил, но не знаеха, че съм и шампион. Други знаеха и за последното и ми честитиха шампионската купа.