Кристиян Христов е готов за дебюта си на писта в серия Спорт

Кристиян Христов е готов за дебюта си на писта в серия Спорт

Шампионът по картинг в клас Ротакс Джуниър за 2016 г. Кристиян Христов заяви, че е готов за новото предизвикателство, с което се захваща от този сезон. Той ще кара в националния шампионат на Затворен маршрут в серия Спорт с Хонда Сивик. Първият кръг е утре и другиден на Писта Бургас, като Кристиян ще кара за екипа на Стефан Драганов – ЕФКО Рейсинг.

До миналата година старозагорецът се състезаваше само с картинг, като кара и в кръгове от европейския шампионат в клас X30, а стигна и до големия финал на Световното първенство в Ротакс . Сега Христов ще се сблъска с много сериозната конкуренция при автомобилите до 1600 куб.см., но той е наясно, че няма да му е лесно срещу утвърдените асове в класа.

Кристиян ще кара за екипа на Стефан Драганов – ЕФКО Рейсинг

„Чувствам се подготвен, но ще видим какви ще са обстоятелствата на пистата. Ще видим как ще се движа защото покрай мен ще има много пилоти и съответно много битка, заяви Христов. – Направих общо 10 дни тестове на писта Дракон с автомобила или общо 600 км.

Колата е доста по-различна от картинга. Тук имаш да балансираш преден и заден мост, което е най-трудното и не се учи лесно. Когато колата започне да се завърта е по трудно да я овладееш, отколкото картинга. Тя е доста по-тежка от него и килограмите се усещат при спиране и ускорение.“

Основни претенденти за челните позиции и тази година ще бъдат Ерменко Ерменков със Ситроен Саксо, Искрен Веселинов с Хонда Сивик и Симеон Симеонов със същата Хонда. „Конкуренцията се очертава много силна, признава Кристиян. – В този клас карат много добри пилоти, но на нас това ни беше целта – да има конкуренция и да имаме развитие.“

В подготовката на Христов за сезона активно участие взе и многократния шампион на рали, писта и планинско изкачване у нас Стефан Георгиев. Той помогна много на Кристиян в тренировките, предавайки му от безценния си опит.

„Искаме да се включим в колкото може повече състезания, но това зависи и от разходите, каза бащата на Кристиян – Милен Минчев. – Дали сме успели да подготвим колата много добре или не толкова, времето ще покаже. Ще гоним и нашите цели – да сме колкото се може по-напред. Нямаме намерение да правим само завои по пистата и да се возим.”