Любо Руйков с подиум и полпозишън на Лонато

Любо Руйков с подиум и полпозишън на Лонато

Любо Руйков записа подиум и полпозишън в 7-ия кръг в своя клас X30 Mini от италианските серии IAME в Лонато. Българският картинг пилот демонстрира отлична скорост при подновяването на сезона след лятната пауза и взе полпозишъна.

Руйков, с механик Станислав Каваримов в своя екип, се състезава за екипа на Team Driver със съдействието на Nivel Stroy Ltd, както и на HTI Bulgaria EOOD и Z&M Private Co, които подкрепят отбора и пилота за втора година.

В първия хийт Руйков финишира 6-и, като преди това водеше колоната в своя клас X30 Mini, но в битката за челната позиция беше избутан от свой съотборник. Във втория хийт Руйков беше недостижим и спечели първото място, като изпревари Кристофор Богдан Косма – един от главните претенденти за първото място.

След това Руйков спечели и третия хийт и финалът трябваше да определи победителя в оспорваната надпревара, събрала 31 пилоти от цял свят.

На старта Джеси Филипс бутна на два пъти Руйков и го изпревари, а след това заложи на агресивната защита. Така британецът пазеше гърба на Косма, който се измъкна с разлика пред колоната. След това Филипс, Руйков, Валерио Виапиана и Леонидас Перуци водиха оспорвана битка за местата между второ и четвърто, като на финала Филипс удържа втората позиция, а Руйков завърши трети.

„На Любо не му беше никак лесно, тъй като Филипс направи фалстарт, а веднага след това на два пъти го изблъска в първите три завоя, обясни механикът на Руйков Станислав Каваримов. – Не знам как му се размина наказанието. Още преди това обаче имахме трудни задачи за решаване, тъй като се наложи смяна на настройките на карта на Любо преди квалификацията, която се проведе в 19 часа, при съвсем други условия.

Трябваше да поема голям риск, да реша какво да променя, без обаче да сме го изпробвали, но се справихме добре, тъй като Любо спечели квалификацията. Но беше много напрегнато, защото досега Любо не беше карал с такова налягане на гумите, нито при такава температурата, нито с компонентите, които сменихме по карта. А разликите през целия уикенд бяха много малки, така че трябваше да съм много прецизен.”