Любо Руйков триумфира на Лонато в X30 Mini

Любо Руйков триумфира на Лонато в X30 Mini

Любослав Руйков записа поредното си силно каране тази година на състезание в Италия. Българският пилот показа отлична скорост и победи в 8-ия и последен кръг от италианските IAME серии в клас X30 Mini, който се проведе миналия уикенд на пистата  South Gradia в Лонато, Италия.

Руйков, с механик Станислав Каваримов в своя екип, се състезава за екипа на Team Driver със съдействието на Nivel Stroy Ltd, както и на HTI Bulgaria EOOD и Z&M Private Co, които подкрепят отбора и пилота за втора година.

Още от началото на уикенда идеята беше Руйков да е бърз на чиста писта пред себе си, без използването на въздушната струя. Българският пилот изпълни много добре указанията и свикна с този подход на каране. В квалификацията без слипстрийм записа страхотно 2-о време, на по-малко от 0.1 сек от първия.

В хийтовете целта не беше той да е първи. Руйков ги завърши на 3-а позиция, което бе напълно удовлетворяващо. Във финала стартира съответно 3-и още в първата обиколка излезе начело. След това контролираше добре темпото си, като в един момент нарочно намали скоростта, за да може вторият и третият зад него да се съберат и след това ги остави да се борят помежду си.

Руйков води във всичките 12 обиколки и записа втората си голяма победа за сезона и завърши на 4-о място в крайното класиране на шампионата – той има 1 победа, две втори места и едно пето място от 4 състезателни уикенда.  За екипа на Team Driver в това състезание кара българският пилот Алекс Лазарус, който завърши в топ 10 в X30 Mini и 6-и сред пилотите до 10-годишна възраст.

В надпреварата участваха и още двама български пилоти – Люсиян Савов и Томи Хаджийски в клас X30 Senior.

Те караха за отбора на Pure Speed, но с техника под наем от Team Driver. Люси за първи път кара на това трасе, което е доста трудно и технично. Класът пък е много силен, като пилотите бяха събрани в малко над половин секунда. Като за първо състезание Савов направи добър финал и финишира 16-и след старт от 21-а позиция, но заради спойлер получи 5 сек наказание. За Савов това бе първо състезание от 3 месеца насам.

Хаджийски като времена в хода на уикенда бе с близки постижения до тези на Савов, като в едни сесии единият бе малко по-бърз, а в други другият наш представител имаше предимство. Във финала Томи се класира 18-и, като мина с 2 позиции напред спрямо стартовата си.