Любослав Руйков – убедителният лидер в Mini BG

Любослав Руйков – убедителният лидер в Mini BG

Сезонът в националните картинг серии вече се преполови. Изминаха 3 от 6-те кръга. В тях силно впечатление при най-малките в Mini BG направи Любослав Руйков. Дебютантът в професионалния спорт, който спечели всички състезателни манша до момента. Той направи първите си тестове едва в началото на тази година.  След прекъсването заради пандемията отново се върна на пистата за изпитания и след отлична подготовка започна победния си ход. Руйков спечели убедително в Кюстендил на старта на сезона, а след това триумфира и в двата кръга в Хасково.

Любослав е пример за това как понякога нещата могат да се развият много бързо и то в положителна посока. За картинг спорта го открива Николай Върбицалиев, който наблюдава карането му на София Картинг Ринг. След това основна заслуга за развитието му има Станислав Каваримов. Той му е треньор и ментор, и за кратко време успява да го подготви. Механик му е Димитър Златаров.

Руйков с механика си Димитър Златаров

„Записахме го на шега в академията на София Картинг Ринг. Той беше най-малък от всички. Коко Върбицалиев го откри и му даде основата, а след това Станислав и Митко му помогнаха да се развие, разказва майка му Вангелия Васева.

– В началото нямаше желание да кара. Но след като завърши академията се амбицира. Започнахме тестовете с професионалната машина. Първо той само правеше кръгчета и не знаеше къде се намира. Надявах се да слезе и да каже, че това не е неговия спорт. Но не стана така. След това за 4 месеца карането му е съвсем различно. Притеснявам се когато той е на пистата и се състезава.“

Завършването на академията в София Картинг Ринг, където започва всичко

„Един ден получих много интересно съобщение в фейсбук от майка му Вангелия, в което ме пита дали имам възможност да поговорим относно сина й, защото той иска да кара картинг професионално, а тя била проучила и видяла моето име до всички пилоти с успехи и титли от последните 3-4 години, добавя Каваримов. – Харесах Любо от първия момент като характер и виждах в него желание да се научи и да бъде най-добрият както в никое дете скоро.

Съгласих се да го науча да кара, като обясних, че няма как персонално да съм му механик. Но мога да се погрижа той да бъде бърз и да побеждава. Започнахме с карт под наем, докато дойде неговия. Трябваше да го науча на А Б … как да държи волана правилно, как да спира, къде точно да подава газ. Първия ден обикаля между 2 гуми. След това почна да напредва много бързо и видях, че има шанс да е първи в шампионата още тази година.

Започнахме да тренираме и да изучаваме пистите. Любо излизаше и правеше това което искам от него. В първия ден в който му се наложи да кара на мокро разбрах, че детето има талант. Усещаше машината и беше все по-уверен. Научих го да изпреварва добре и да стартира перфектно за много кратко време – много важни аспекти в едно състезание.“

Любослав показва отлично каране на мокро

Солидната подготовка на Руйков му донесе споменатите вече 3 победи в шампионата. В последния кръг от сезона в Хасково (12-13 септември) обаче на Любо не му беше никак лесно. На пистата бе македонският пилот Стефан Стефановски, който го притискаше през целия уикенд. Любо обаче показа, че може да се справя добре и когато е поставен под напрежение. Не направи сериозни грешки и не даде шанс на съперника си да го атакува.

До края на сезона Руйков едва ли ще има проблеми да подпечата титлата. При него въпросът по-скоро е за това какво го очаква в Mini през 2021 г. Руйков със сигурност ще премине в по-горния клас. А там конкуренцията ще бъде много по-сериозна.

Руйков пред Стефановски в последния кръг в Хасково

Той вече направи 2-дневни тестове с машина от Mini миналия месец на Кюстендил. Той използва сегашното си шаси в комбинация с титулярния си мотор, но настроен според правилата за по-горния клас. Любо постигна доста добри времена на тези изпитания.  Сега му предстои първия истински сблъсък с конкуренцията при батковците – участие в Mini на Балканската купа също в Кюстендил на 17-18 октомври.

Ясно е обаче, че момчето има талант и ще има шанса да покаже какво може редом до най-бързите пилоти у нас в малкия клас.  Семейството му подкрепя Любо напълно в картинг кариерата му. Баща му  Велко Руйков също е спортен човек, като в миналото кативно се състезаваше с кросови мотори.

Каваримов с приятелката си Маги, Руйков, баща му Велко и майка му Вангелия