Любослав Руйков все пак ще участва в Академията на ФИА

Любослав Руйков все пак ще участва в Академията на ФИА

Българският пилот Любослав Руйков все пак ще участва този сезон в Картинг академията на ФИА, като това стана ясно след финала на Зимната купа на ROK, който Любо спечели. Така той си гарантира участие на световното първенство на ROK, а по-късно стана ясно, че ще кара и в Академията.

Руйков има две победи в генералното класиране в своя клас Junior от началото на сезона и беше номиниран от Българската федерация по картинг за Академията, но се твърди, че от наша страна са изпуснати сроковете и той получи статут на резерва.

В тази връзка от клуба на Руйков – Pure Speed, изпратиха отворено писмо до Министерството на младежта и спорта, както и до самата федерация по картинг, като засега няма отговор от двете места по казуса.

„Нашите неуредици стигнаха чак до семейство Робаци, собствениците на Tony Kart, които ръководят шампионатите на ROK, а Ерика Робаци отговаря за Академията, заяви Станислав Каваримов, механик и треньор на Руйков. – Говорихме с нея – благодарности на Додо Върбицалиев за това. След това Любо получи възможност да кара в Академията. Платили сме таксата за участие, ще караме.”

Картинг академията на ФИА е сред най-авторитетните надпревари в света, като сред предишните победители в битката за трофея на Академията са Ландо Норис, Макс Верстапен, Шарл Льоклер, Естебан Окон и Джордж Ръсел.

Сезонът в Картинг академията на ФИА включва три състезателни уикенда: в Вал Д’Аржентон (Франция, 26-28 април), Словак картинг център (Словакия, 21-23 юни) и в Кристианстад (Швеция, 2-4 август).