Макс Даниел Костов – стъпка по стъпка към върха

Макс Даниел Костов – стъпка по стъпка към върха

Във втория сезон у нас, класът Micromax има своя нов шампион. На трона седна Макс Даниел Костов. Малкото момче от Казанлък, което обаче е с голямо сърце и има сериозни амбиции да се развива в моторния спорт у нас и по света. За неговата история ще ви разкажем в този материал.

Историята на Макс започва от едно стори, което той вижда във Фейсбук. Става въпрос за ренталки картинги на пистата в Твърдица. Тогава момчето пита баща си Деян Костов къде се намира това. Таткото му обяснява и той каза: „Давай да отиваме натам“. Това се случва през 2021 г., когато Макс е едва на 6 години.

Баща му не губи време и го води. На Макс веднага му харесва, след което малкият започва да иска да ходи на пистата всеки ден. След което на Костов и семейството му е предложено да се занимава професионално с това нещо. Той каза, че иска, а родителите му (Деян Костов и Петя Паскалева) приемат идеята радушно, тъй като до този момент на момчето не му е харесвало никакъв спорт. Дотогава е пробвал футбол, плуване, катерене, но те не му допадат.

Макс от съвсем малък се качва на моторни машини

Още от самото начало обаче се вижда, че Костов има наченки за картинг. „Не мога да кажа че беше много бърз още от самото начало, но беше много разумен пилот, разказва баща му. – Това ме успокояваше и затова се съгласих той да се захване с този спорт. След това ме попита дали може да си позволим да купим картинг, дали е разумно. Отговорих му да не го мисли, да остави това на мен, а той да реши дали иска да тренира. И започнахме да тренираме.

Всеки ден Макс тренираше разумно и предпазливо и правеше по една стъпка напред. Тогава той започна да тренира с Петър Гьошев, който му беше треньор. Той обаче нямаше възможност да се занимава с Макс всеки ден. Затова гледахме клипове в Youtube и се учехме, като използвахме времето, в което всеки ден пътувахме 60 км от Стара Загора, където той учи, да научаваме нови неща. И когато септември Гьошев отново се появи и видя как кара Макс, каза че той е готов за състезания.“

Макс се готви за първото си професионално състезание през 2021 г. в Кюстендил

На следващия месец октомври 2021 г. Макс прави първото си състезание с машината от клас Micromax, която родителите му са закупили. То е за Купата за Кюстендил, като Костов се представа отлично и завършва на 3-а позиция. Справя се с изпреварванията и доказва, че има талант и усещане за скорост. 

Така през 2022 г. той се пуска в първия си пълен сезон в картинга, като участва в националния шампионат в Micromax. Механик му стана Виктор Йосифов, с който се сработва много добре. Като за първи сезон Макс се справя много добре и завършва 3-и в шампионата, зад Зинков и Ганчева, като неизменно е втори в последните 3 кръга от сезона. 

Костов в сериозна битка в първия си пълен сезон в картинга през 2022 г.

През тази година Макс стана убедителен шампион. Записа 5 победи и 1 второ място от 6 кръга, като в последното състезание за Балканската Купа в Кюстендил кара в по-горния клас Minimax. Възможно е той да кара именно в тази категория през следващата година у нас. Засега в семейството му още не са решили окончателно.

Извън пистата Макс учи в частното училище Елин Пелин в Стара Загора и сега е 3-и клас. Любимият му предмет е Математика, а не обича народните танци. Класен ръководител му е Мариета Генова. Участията на Макс стават възможни благодарение на компанията Kancelarski.com, с което тя подпомага и българския спорт.

Почетната стълбичка в Micromax в първия кръг от сезона тази година

Мнението на Виктор Йосифов, механик на Макс:

„Макс е силен във всяко едно отношение. Бързо се адаптира към техниката. Пробва различни траектории и няма страх от изпреварвания, което е много важно. Но понякога сякаш го няма. Или е тук на пистата, или не е тук. Когато е тук, той е пилот от много високо ниво. Въпроса е да повярва в себе си. Лесно се работи с него и това, което ни дава като обратна информация, е добро.“