Мартин Стоянов дебютира в състезание от Х30 Senior

Мартин Стоянов дебютира в състезание от Х30 Senior

Мартин Стоянов дебютира в състезание от клас Х30 Senior вчера (13 юни) в град Лис, Швейцария. Това стана в състезанието Капелен Трофи, което не е част от шампионата на страната.

Марти участва в категорията Senior поради липса на клас Junior. Въпреки че беше най-малкият –  на 11 години (в състезанието имаше само още едно друго дете под 15), българският пилот показа скорост и борбеност.

В квалификацията Стоянов зае 10 място на 0.4 сек от пола (първите 15 бяха в половин секунда). Той можеше да се представи и по-добре, защото налягането в задните гуми много се качи и страдаше от презавиване.

В първото състезание (видеото горе) Марти стартира 10-и и завърши 10-и. Във втория манш (видеото долу) за съжаление имаше малшанс и на първия завой участва в меле от 5 карта и докато се разкачат, Стоянов загуби почти цяла обиколка. След като продължи с изкривен кормилен прът и кормилна щанга, той завърши 18-и, от където и трябваше да стартира във финала.

Преди самия финал заваля дъжд. А това са условия, при които Марти обикновено се представя много добре. Тогава обаче неговият баща и треньор Мирослав Петков направи грешка. Той мислеше, че дъждът бързо ще спре и пистата ще започне да изсъхва, защото беше топло. Затова той направи настройки за много мокро, а остави наляганията ниски, като сложи и стари мокри гуми.

За съжаление неговата прогноза не се сбъдна, а на предстартовата площадка заваля още дъжд. Така за Марти финалът беше много труден в началото и той не успя да си пробие път напред, както очакваше. Завърши 16-и, което е разочароващ резултат. Според Петков обаче те не трябва да са твърде разочаровани, а да гледат напред и какво могат да подобрят.