Мартин Стоянов направи тест с Junior 100

Мартин Стоянов направи тест с Junior 100

Мартин Стоянов направи нов тест с машина от клас Junior 100 Junior на пистата Сете лаги близо до Павия в Италия. Това беше втория такъв на Мартин с картинг от тази категория, като първия беше преди три седмици на същата пистата, но при дъжд.

Сега денят започна с минусови температури и лед по пистата. Съответно условията бяха доста трудни за около десетимата пилоти по пистата. Марти имаше възможност да усъвършенства техниката си за контролиране на плъзгането с педала на газта , както и да прави завъртане на 360, когато загуби контрол, за да не губи много време.

Целта на теста обаче беше да се види как Марти ще се справи с по голямата машина на сухо. И за щастие този път слънцето изгря, ледът по пистата се превърна във вода, а скоро след това започна и да изсъхва. В края на деня пистата беше почти напълно суха!

Така следобедът беше доста натоварен с много дълги сесии и адаптиране към постоянно променящите се условия и карта. Според бащата на Мартин и негов треньор – Мирослав Петков, времената му са били доста прилични за условията и малкия опит с такава машина.

На пистата имаше само още един пилот със карт от същата категория. Това беше Джакомо Фузио, който е  12-и в Италианския шампионат на 100 Junior тази година. Двамата с Марти записваха идентични времена, като в края на деня Стоянов успя да запише 55.9, а Джакомо остана на 56.

След теста стана ясно, че Марти може да се справи с такава машина и да бъде с конкурентно темпо. Също се видя, че ще трябва през зимата да се наблегне на физическата подготовка, което и самият пилот осъзна.

Сега остава екипът му да реши дали догодина Стоянов ще остане в клас Mini 60, или ще премине в Junior 100. Там за него бъде по трудно, но ще научи повече.

Решението до голяма степен зависи и от нужния бюджет , тъй като сега всичко се покрива от семейството му! Почти сигурно е, че българският пилот ще се концентрира върху Италианския шампионат EasyKart.