Мартин Стоянов продължава да тренира усилено

Мартин Стоянов продължава да тренира усилено

Българският пилот Мартин Стоянов продължава да тренира усилено, макар и това сега да важи само за физическата му подготовка. Пандемията от коронавирус наложи пауза на моторспорта в световен мащаб, но макар да няма състезания и да не може да се тренира по пистите, Стоянов заедно със своя баща треньор Мирослав Петков продължава да се готви, за да е във форма когато състезанията се възобновят.

За Мартин този сезон изглеждаше добре планиран още от декември, когато беше ясно, че Марти ще продължи в Италия със шампионата Easy Kart в по-горната категория 100 куб.см. През януари подготовката продължи в тази насока, като още от 6-и той тренираше на пистата “Сете Лаги”.

В началото на февруари имаше положително развитие и в друга насока. Мартин получи възможност да тества карт с двигател от категорията Х30 и веднага се представи много добре, като това беше машината, която най-много му допадна от всички, който беше карал до сега!

Марти и семейството ми изказват благодарност на Алфред Фроменвилер и неговия отбор Race Zone, който повярва в способностите на Марти и му даде този шанс. Много бързо Марти направи добро впечатление с скоростта си, а и Алфред оказа голяма помощ, като предостави възможност за тестове всеки уикенд с Х30, когато ангажиментите ни с Easy Kart позволяват.

Тук започна и една друга борба. А именно Мартин да получи разрешение да се състезава с Х30 Junior. За тази категория се изискват 12 години, а Марти ще стане на 11 сега. Първоначално такова беше отказано с мотива, че правилата са за всички, и че евентуално може да има проблем и със застрахователите.

Но в крайна сметка Алфред успя да убеди Швейцарска федерация, че Мартин има предостатъчно способност и всъщност оставането в категорията Супер Мини би спряло неговото развитие. Така Стоянов получи нужното разрешение и Мартин трябваше да направи дебюта си в Х30 този уикенд още преди да е навършил 11!

За съжаление избухването на пандемията от COVID-19 и извънредното положение доведоха до анулирането на всички състезания до 19 април. Сега на екипа на нашия пилот му остава само да работи върху физическата подготовка и да развива уменията си на симулатора .

„Трябва когато извънредното положение и ограниченията бъдат премахнати, да сме в топ форма, каза Петков. – Тогава в основи ще прегледаме новите календари и ще направим нова програма като ще се съобразим с GT World Challenge, от които състезания не мога да отсъствам. В оставащите свободни уикенди ще направим програма с Х30 Junior, Easy 100 и сега сме готови дори за състезания в Rotax Max шампионата на Швейцария ако има много съвпадения между другите!“