Мартин Стоянов със силно каране в последния кръг от швейцарския шампионат

Мартин Стоянов със силно каране в последния кръг от швейцарския шампионат

Мартин Стоянов се представи силно в последния кръг от Швейцарския картинг шампионат, организиран от клуб Шафхаузен в Уолен. Българският пилот нямаше шанс, но въпреки това завърши 5-и, което ще му отреди призово класиране за годината в класа.

Във тренировките българският пилот записва второ време. Квалификацията обаче бе на изсъхваща писта и позицията на Марти не беше много добра. Той хвана пръв карирания флаг, когато времето изтичаше и пилотите, минали линията преди него можеха да направят още една обиколка на подобряващата се писта, което го остави с 6-о време.

Във първото състезание Марти бе избутан на първия завой и остана последен, но след това успява да се изкачи до четвърто място на финала! Във второто състезание той вървеше втори, но 4 обиколки преди края направи грешка. Той излета в пясъка около пистата и няколко човека го изпревариха. Така той остана едва 6-и.

На финалното състезание заради проблем с двигателя Марти не успя да запали и трябваше да стартира от бокса далеч зад другите. Стоянов успя обаче да се изкачи до 5-о място на финала. Тези резултати дават на Марти достатъчно точки, за да е вицешампион в категория Senior.

След финала обаче съперникът му за второто място подаде протест. Според него Марти не трябва да има точки от първите 2 състезания във Лис и Левие защото тогава е карал с карт от клас Junior.

Звучи смешно да протестираш, че някой те е победил карайки по слаба машина, но според регламента протестът не е съвсем без основание, тъй като в регулациите няма общо класиране от Senior и Junior. През следващите няколко дни ще има събрание на спортните комисари, за да се реши крайното класиране за шампионата!

Вариантите са два. Първият е точките на Марти от всички кръгове се признаят (както беше до сега) и той да е вицешампион, което е реалното класиране. Втория е точките когато е карал Junior да не се зачитат за общото класиране и Стоянов е трети в Senior и шампион в Junior. Според бащата на Марти и негов треньор Мирослав Петков титлата в по-малкия клас няма никаква стойност, защото там на практика за Стоянов нямаше конкуренция.

„Който и вариант да изберат комисарите, за нас няма да е голяма драма – не се решава класирането в световния шампионат все пак, в тази трудна година, каза Стоянов. –  Мартин успя да направи 8 състезания с много по-големи и опитни пилоти и доби много опит.

Скоростта и разбирането му за това как да се състезаваш как да работиш с отбора много се подобри. Освен силни състезания имаше и няколко с технически проблеми и инциденти и това също е важен опит. Сега трябва да продължим с добрата работа и да намерим начин догодина да участваме в по-силен шампионат с негови връстници.”