Мартин Стоянов ще кара и в X30 Junior в Швейцария

Мартин Стоянов ще кара и в X30 Junior в Швейцария

Мартин Стоянов ще кара и в шампионата X30 Junior на Швейцария тази година. Това ще е допълнение към програмата на българския пилот в EasyKart в Италия.

Засега още не е ясно за кой тим ще кара Марти. Неговият треньор, механик и баща Мирослав Петков заяви, че има две предложения. Едното е от заводския отбор на Swiss Huttles, а другото е от Tibi Kart. С последния ще има тестове следващата неделя.

Петков обясни, че за качването на Стоянов в Junior има няколко причини. Първата е че програмата тази година е такава, че не Мартин не може да изкара пълен сезон в никой шампионат. Има много засичания на дати с шампионата на GT world challenge, именно където работи Мирослав Петков.

Затова нашият състезател ще кара 4 кръга в EasyKart в Италия, 3 в ДАИ Трофи и вероятно 3 или 4 с Х30 в Швейцария. А при това положение е по-добре да кара в по-горния клас и да трупа опит .

Втората причина е свързана със развитието на карането му. Марти има много добър контрол на газта, което е предимство при по-мощната машина. Но слабата му страна е в спирането. За да подобри това, също е по-добре да кара с по-мощния карт, защото там се спира наистина интензивно. В Mini може да си бърз и с не толкова добро спиране.