Мартин Стоянов в топ 10 в първото си участие в световните финали в Easy Kart

Мартин Стоянов в топ 10 в първото си участие в световните финали в Easy Kart

Мартин Стоянов зае 9-о място при първото си участие в световните финали по картинг в категорията Easy Kart, които се проведоха от 3 до 6 октомври във Сиена, Италия. Уикендът беше много труден за екипа на българския пилот с механик и негов баща Мирослав Петков, тъй като той пропусна двата дни тренировки в сряда и четвъртък поради бюджетни ограничения.

В петък още в първата тренировка Марти получи повреда в мотора и се наложи да бъде сменен с резервния. В следващата тренировка стана голяма катастрофа между няколко карта, която прати двама пилоти в болница и отне още от ограниченото време на Мартин за тренировки.

В последната тренировка обаче изглеждаше, че нещата тръгват в правилна посока, тъй като Марти успя да запише време от 49.2 сек за обиколка със стари гуми пак поради бюджетни ограничения.

Мирослав Петков и Мартин Стоянов

Мирослав Петков и Мартин Стоянов

В квалификацията обаче когато Мартин имаше за пръв път възможност да използва нови гуми, той не можа да подобри времето си, а записа само 49.4 сек, което му отреди 20-о място за старта на първия манш. Маншовете в събота започнаха също зле. Картът на Марти не успя да запали навреме и му се наложи да стартира от бокса далеч зад останалите, той обаче навакса изоставането и успя да стигне до 20-о място в манша.

Втория манш започна нормално. В него българският пилот успя да изпревари 6 пилота пред него и да завърши 13-и. Така със 53 наказателни точки за него остана 19-ата стартова позиция за полуфинала в неделя преди обяд.

В полуфинала Стоянов направи изключително силно и борбено каране като още в първата обиколка успя да се придвижи от 19-а до 14-а позиция с невероятни изпреварвания! До финала той стигна до 10-ото място. Финала беше труден за Марти понеже карта му нямаше скоростта да се бори във топ 10 , но благодарение на своята борбеност Мартин извоюва 9-ото място.