Мартин Стоянов записа успешен сезон през 2019 г.

Мартин Стоянов записа успешен сезон през 2019 г.

2019 г. приключи успешно за Мартин Стоянов. Той се състезаваше през сезона във няколко шампионата като главния беше Easy Kart , където участва в DAI-Trophy( Deutschland-Austria-Italy trophy) Easy Kart Euro trophy и Швейцарско- Италианския шампионат! Също Марти участва и в няколко състезания от Briggs шампионата в Италия и Капелен Трофи в Швейцария, както и в състезания за издръжливост.

Тренировките в новата година за Стоянов започнаха още от 2 януари на сняг и в зала, а към средата на месеца и по пистите в Италия. За неговия треньор и баща Мирослав Петков беше важно да го подготви добре през зимата, защото през сезона той самият е много зает и няма да има време за тренировки и тестове!

През февруари Марти участва в селекция на млади пилоти в Швейцария като беше най младият. Наградата беше платен сезон в Швейцарския шампионат Vega trofeo. За съжаление Мартин завърши втори след шампиона от Швейцарската картинг лига Пирмин Цимерли и пред пилота от OK категорията в WSK Ясин Ферати. Анализът на резултатите показваше че Марти никога не беше побеждаван със същия карт , но нямаше шанса на финала да му се падне бърз карт!

През март в три часовото състезание на пистата Вуйтебоф в Швейцария в тандем с Джонатан Русо, българският пилот записа четвърто място. Април месец беше доста натоварен с три състезания в три поредни седмици , но в три различни шампионата и с три различни карта! Първо Мартин записа шесто място в дебюта си в Brigss шампионата с карт CRG. На следващата седмица в Лис след голяма битка зае 3-о място със стария си карт Praga. И на третата седмица постигна 5-о място в първото състезание с EasyKart!

На полпозишън в Помпоса от Brigss шампионата

Май започна с полпозишън при проливен дъжд ма пистата Помпоса в състезание от Brigss. За съжаление Марти не превърна скоростта в победа , въпреки че водеше. Той допусна грешка, спирайки твърде късно на един завой завъртя се и му се наложи да слезе и да избута карта си от мократа трева до пистата . Накрая завърши трети, но важен урок беше научен. Той доведе до разумното каране начело на колоната в финала на EURO trophy през ноември.

На 1 юни Стоянов записа хет трик в състезанието от Challenge Suisse de Karting на пистата Пайерн – полпозишън, победа и рекорд на трасето! Седмица по късно в Помпоса беше изблъскан от второто място и това го прати шести на финала. След това през юли се наложи кратка лятна почивка заради недостиг на средства. Нашият пилот пропуснахме състезанието в Вакерсдорф, Германия.

Победата в Challenge Suisse de Karting

След почивката зажаднял за състезания, Марти записа полпозишън на пистата Ала , но в битка с по-опитните Леон Брунер и Симон Рехенмахер остана трети. Това обаче беше достатъчно, за да получи покана за световния финал през октомври.

В края на лятото семейството на Мартин се премести в ново жилище. „Аз бях доста ангажиран с борбата на Emil Frey Racing за шампионската титла в интернешънал GT open, обяснява баща му Петков. – Така че нямаше време за тренировки . Но участвахме в финала на италианския шампионат на Сиена за да научим пистата за световния финал. З съжаление Марти беше изблъскан от пистата на старта и завърши далеч от водещите.“

В първия уикенд на октомври беше световният финал. Мартин пропусна два дни от тренировките и започна направо от петъка деня на квалификацията което обяснява донякъде и 20-ото място в квалификацията . Първият манш започна също с проблем и Марти трябваше да стартира от бокса последен, но завърши 20-и, във втория манш стигна до 14 то място. Най-силното си каране направи в полуфинала където от 19-о място стигна до 10-ото. Така във финала Марти стартира 10-и и завърши 9-и. Прилично класиране за първо състезание на такова ниво!

В първия уикенд на ноември се проведе финала на EasyKart EURO trophy при проливен дъжд Марти записа полпозишън и победи в двата машина! Така равносметката за сезона е 2 победи, 3 полпозишъна и няколко подиума. 5-о място в DAI-trophy, 3-о в Швейцарско- италианския шампионат, 9-о място на Световния финал и победа във финала на EasyKart Euro trophy!