Мишинков спечели първия кръг от Lotus Sofia Auto-Kart

Мишинков спечели първия кръг от Lotus Sofia Auto-Kart

Делян Мишинков спечели първия кръг от Lotus Sofia Auto-Kart Championship, който се поведе на 7 март на Картинг писта Лаута, съобщава auto-kart.com. В надпреварата участваха 16 пилоти, които премериха сили при слънчево и топло време.

Шампионатът се провежда от 2005 г. насам без прекъсване. Той стартира с наименованието ClubF1 Kart Championship заради списание ClubF1 (прекръстено на ClubS1), което много години бе партньор на надпреварите. Мишинков реално е роден няколко месеца след старта на първия пълен сезон през март 2005 г.

В това първенство шампионът получава спонсорирано безплатно участие в Lotus Sofia Driving School – обучение на писта Дракон с истински състезателен автомобил Lotus Elise.

снимка: Каролина Шулейевска

Състезанието се провежда по схема „всеки срещу всеки“, като за целта участниците биват разделени на равни групи според техния брой и наличните картове на пистата. При наличните 11 карта в съботния ден и записалите се 16 участника, групите бяха общо 3 – A, B и C, респ. маншовете също бяха три, като битките бяха между пилотите от групи A-B, B-C и A-C в отделните маншове.

Групите стартират по две в манш, на принципа „всеки срещу всеки“, като по този начин не остават участници, които да не са премерили сили с всички останали в пряка битка на пистата помежду си. На база класиранията на всеки състезател в отделните маншове се формира и официалното класиране от надпреварата. Състезателната дистанция, която всеки състезател трябва да измине, е минимум 24 км общо.

Предвид факта, че всеки участник се състезаваше в два от трите манша, това означаваше по 15 състезателни обиколки (12 км) на манш. На писта Лаута, състезанията от Lotus Sofia Auto-Kart Championship се провеждат с картовете Sodi GT5, с които разполага трасето. След теглене на жребий и определяне на това кой състезател с кой карт ще участва, всички имаха право на 2 часа свободни тренировки, в които да опознаят изтеглените от тях картове в жребия.

При тази схема на провеждане на състезанията няма квалификация, а стартовия ред се определя от генералното класиране в обратен ред, като намиращия се на първо място стартира последен, втория – предпоследен и т.н. За 1-ия кръг от сезона, стартовия ред се определя на база финалното генерално класиране от предходния сезон 2019. В челото стартираха новозаписалите се участници, като сред тях имаше и такива, участвали в предишни години, но преустановили временно състезателна дейност поради предимно лични причини.

Делян Мишинков, снимка: Каролина Шулейевска

Първият манш бе спечелен от Максимилиян Колев, който потегли трети, но след старта излезе начело. След него финишира потеглилия от втора позиция, най-малък участник в надпреварата – неговия съотборник в Iceman Racing Виктор Николов. Силно се представи и трикратния шампион – 37-годишният Борис Барболов от Lotus SF, който стартира 10-и, но с опита си и добре балансирания карт, който бе изтеглил на жребия, завърши трети.

Друг новак – Мариян Харизанов от отбора на Rubber Duck Racing, остана 4-и, съотборника му Рангел Рангелов – 5-и, а стартиралия начело дългогодишен участник Виктор Димитров (Schumacher Sport) се класира едва 7-и. Миналогодишният шампион Тома Маринов (Pro Racing Team) остана 6-и, а от 8-а позиция нататък се подредиха Калоян Костадинов, Юлиян Гошев (Pro Racing Team), Красимир Цолов (Lotus SF) и Цветелин Цонев (Young & Furious). Красимир Цолов доста нелепо завъртя Юлиян Гошев на старт-финалната права по средата на манша, след като Гошев затвори Цолов, без да предполага че последният вече е намерил път за атака и се изравнява с него.

Вторият и третият манш бяха спечелени от Делян Мишинков от Iceman Racing. Това му донесе и крайната победа в състезанието. Във втория манш втори завърши Мариян Харизанов (Rubber Duck Racing), следван от Максимилиян Колев (Iceman Racing), Тома Маринов и Юлиян Гошев (Pro Racing Team), Йордан Пенчев (Shadow Kart Team), Виктор Димитров (Schumacher Sport) и Калоян Костадинов.

Потеглилият от 4-а позиция Ростислав Халачев (Schumacher Sport), също опитен и дългогодишен участник, бе изтеглил „къса клечка“ на жребия и със своя доста неконкурентен карт потъна в дъното на колоната само за няколко обиколки и завърши 9-и.

Никакъв късмет нямаше Руми Петрова. Двигателят на нейния карт гръмна още в първите обиколки и тя отпадна, като налични резервни картове нямаше на пистата. Това бе и причината тя да се откаже да стартира в следващия манш. При тройна битка между Тома Маринов (Pro Racing Team), Данаил Варсано (Lotus SF) и Йордан Пенчев (Shadow Kart Team), последните двама се закачиха на правата преди 2-и завой и предизвикаха най-сериозния инцидент за деня. Шампионът за 2016 г. Пенчев се завъртя, а Варсано излетя от пистата, като неговият карт изгасна, в следствие на което той изостана с повече от обиколка, като това прати едва 10-и на финала.

Инцидентът между Пенчев и Варсано снимка: Каролина Шулейевска

В третият манш Мишинков отново спечели, следван от Виктор Николов. Варсано завърши трети, пред Рангел Рангелов (Rubber Duck Racing), Йордан Пенчев (Shadow Kart Team) и Цветелин Цонев (Young & Furious).

Ростислав Халачев беше с карта, управляван от Мишинков предишния манш и стартира начело, но необяснимо потъна в класирането, където го очакваха Барболов и Цолов от Lotus SF, които нямаха късмет и се движеха с бавни и трудни за каране картове. Въпреки проблемите обаче, Барболов и Халачев си спретнаха прекрасна битка между „стари кучета“, използвайки всички възможни начини за атака и защита, които знаят.

За този манш Мишинков твърди, че е приложи отборна тактика. По думите му, той е намалил темпото и затова движещият се 2-и Рангелов го е настигнал. Рангел започна да го атакува, но не можеше да го изпревари, като Делян му „затваряше вратата” на всички места. От това се възползва Виктор, който настигна и двамата и изпревари Рангелов на 6-и завой. В края и Варсано се справи с Рангелов и стана 3-и. Цонев също направи силно каране, но направи грешки и Данаил го изпревари.

В крайното класиране зад Мишинков (30 точки), втори завърши Макси Колев с 27 т., а Виктор Николов 3-и. Така Iceman Racing записа тройна победа. Топ 5 допълниха пилотите на Rubber Duck Racing Мариян Харизанов и Рангел Рангелов. Барболов остана 6-и.

Индивидуално класиране от първия кръг:

Име Отбор Точки
1 Делян Мишинков Iceman Racing 30
2 Максимилиян Колев Iceman Racing 27
3 Виктор Николов Iceman Racing 25
4 Мариян Харизанов Rubber Duck Racing 23
5 Рангел Рангелов Rubber Duck Racing 22
6 Борис Барболов Lotus SF 21
7 Тома Маринов Pro Racing Team 20
8 Йордан Пенчев Shadow Kart Team 19
9 Данаил Варсано Lotus SF 18
10 Юлиян Гошев Pro Racing Team 17
11 Виктор Димитров Schumacher Sport 16
12 Калоян Костадинов Kostadinov Team 15
13 Цветелин Цонев Young & Furious 14
14 Ростислав Халачев Schumacher Sport 13
15 Красимир Цолов Lotus SF 12
16 Руми Петрова Rumi Team 11

Отборно класиране

Отбор Точки
1 Iceman Racing 57
2 Rubber Duck Racing 45
3 Lotus SF 39
4 Pro Racing Team 37
5 Schumacher Sport 29
6 Shadow Kart Team 19
7 Kostadinov Team 15
8 Young & Furious 14
9 Rumi Team 11