Митов, Гърков, Савов, Арсов и Стефановски с победи в първия кръг в Кюстендил

Митов, Гърков, Савов, Арсов и Стефановски с победи в първия кръг в Кюстендил

Дейвид Митов, Любомир Гърков, Люсиян Савов, Данислав Арсов и Стефан Стефановски станаха победители в своите класове No Gear Open, Ротакс Сениор, Ротакс Джуниър, Мини и Мини БГ в първия кръг от Националните картинг серии за 2019 г. Надпреварите се проведоха на пистата Пауталия в Кюстендил.

В клас Мини БГ в първото състезание от полпозишън потегли Ивон Симеонова. Тя поведе след старта, но след това бе по-бавна от следващите я Стефан Стефановски и Алекс Дешков. Македонският състезател я изпревари. Във финалните обиколки Ивон вдигна темпото и застигна Стефан, но не успя да си върне лидерството. Дешков завърши 3-и.

Във втория манш Стефановски поведе след старта, следван от Симеонова и Дешков. Последният изпревари Ивон и бързо настигна пилота от Македония. Дешков беше по-бърз, но не можа да направи успешна маневра при дефанзивното каране на Стефан.

Стефановски и Дешков

Срещу последния имаше и контестация от екипа на Дешков заради откачила се броня. Тя не беше уважена, като състезателният директор Тошо Аначков обясни, че наказание няма, тъй като бронята се е клатила вертикално, а не хоризонтално. И по този начин тя не е представлявала опасност за другите пилоти. В класирането за кръга Дешков и Симеонова завършиха с по 36 точки, а 2-и с по-добра обиколка бе класиран Алекс.

В Мини се получиха драматични състезания. В първия манш от полпозишън тръгна Андрей Георгиев и поведе. Дани Арсов от екипа на GO GRILL излезе 2-и след старта, но малко след това беше изпреварен от Юлиян Димитров. Последният атакува и Георгиев, но след неуспешен опит изостана назад. Така втори отново стана Арсов. След няколко обиколки лидерите настигнаха изостаналата с обиколка Снежана Илиева. Андрей не се ориентира добре в ситуацията и се удари в нея. Така той загуби позиции. В суматохата поведе Арсов, а Георгиев все пак стигна до 2-ото място след агресивна атака срещу Димитров. При нея се стигна до сблъсък, като случилото се бе определено като състезателен инцидент. След него Юлиян се завъртя и изостана 4-и. Подиумът допълни Васил Апостоловски.

Един от стартовете в клас Мини

Във второто състезание Данислав направи лош старт и изостана до 4-ото място. Той бързо се придвижи 3-и, а отпред люта битка за първото място водеха Димитров и Георгиев. Те на няколко пъти си размениха лидерството. При атака на Андрей обаче двамата се удариха и се завъртяха. Случката беше определена от съдиите като състезателен инцидент и наказание за Георгиев нямаше. От ситуацията се възползва Арсов, който поведе и спечели. Втора се класира Снежана Илиева, а 3-и Апостоловски. В общото класиране за кръг №1 е Арсов с 50 точки, следван от Андрей с 33 и от Апостоловски с 32 т.

В обединената група Ротакс/No Gear Open и двете състезания спечели Дейвид Митов. Той води от старта до финала, като стана и първи в отворения клас No Gear Open. Втори и в двете надпревари финишира Люсиян Савов. Заради 10 сек наказание за откачена броня в първото, той бе класиран 4-и.

Така той завърши втори и първи в класа си Ротакс Джуниър, като същите класирания, но в обратен ред записа Мартин Беков. С по-добра най-бърза обиколка обаче победител за кръга стана Савов. Трети е Мартин Янков.

Подобно нещо се случи и в Ротакс Сениор. Любомир Гърков и Любомир Маринков си размениха по 1 победа и 1 второ място в класа. Гърков, който се наложи във второто състезание да мине през бокса за закрепване на бронята, обаче беше с по-добра най-бърза обиколка и спечели състезанието в класа. Той получи и шампионската купа на Маринков от миналия сезон, която ветеранът беше обещал да даде, ако някой го победи.

Пълните резултати от състезанията можете да видите долу: